In Nederland dragen veel ouderen een volledige of gedeeltelijke prothese. Vaak denken mensen dat als je een kunstgebit hebt, je nooit meer naar de tandarts hoeft. Een groot misverstand, volgens tandartspraktijk Pauw & Co. “Preventieve mondzorg is essentieel voor een gezonde mond, ook als je een kunstgebit hebt. Je kunt er veel leed mee voorkomen.”
“Veel mensen lopen rond met een oud kunstgebit en zijn al jaren niet door een tandarts gezien. Ze gaan pas naar de tandarts als ze ergens last van hebben, maar lopen ook vaak door met klachten. Dat is zo jammer, want vaak kunnen we die klachten eenvoudig verhelpen.” Preventieve zorg is een belangrijk speerpunt voor Pauw & Co, vertelt Corine Pauw. Dit jaar is ze de nieuwe, kleinschalige tandartspraktijk gestart in het centrum van Barneveld. Een hecht team van een tandarts, mondhygiëniste, tandartsassistente en preventieassistente werkt hier samen voor een gezonde
mond. “We staan voor laagdrempelige en persoonlijke zorg. De patiënt treft bij ons altijd dezelfde behandelaar. We vinden het heel belangrijk dat jong en oud zich op zijn gemak en vertrouwd voelt in de praktijk.”
Jaarlijkse controle
Pauw & Co raadt aan om elk jaar op controle te komen als je een kunstgebit draagt, ongeacht hoe oud je bent. “Als een prothese bijvoorbeeld niet goed zit of versleten is, heeft dat nadelige gevolgen voor de kaakgewrichten en de kauwspieren. Als tandarts kijk ik niet alleen naar het gebit, maar naar de hele mond. Afwijkingen aan de slijmvliezen en aan de kaken kan ik vroegtijdig signaleren bij een jaarlijkse controle. Vaak zijn prothesedragers wat ouder, waardoor de kans op problemen toeneemt. Het gebruik van medicijnen kan bijvoorbeeld uitwerkingen hebben in de mond. Patiënten leven soms met klachten, zoals een droge mond, geïrriteerde slijmvliezen of ontstoken mondhoeken, terwijl we dit vaak eenvoudig kunnen oplossen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom letten we tijdens de controle ook op de mondhygiëne. Het is belangrijk dat je het gebit goed schoon houdt. Ik adviseer de patiënt hoe hij dat het beste kan doen.”
Soms zijn financiële redenen een belemmering om naar de tandarts te gaan. “Als je geen tandartsverzekering hebt, betaal je zelf de controle, maar dat is echt een kleine investering. Vaak valt een nieuw kunstgebit of het aanvullen of aanpassen van een gebit gewoon onder de basisverzekering. Ook als je voor het eerst een kunstgebit hebt gekregen en dat is nog nooit vervangen, kunnen wij via de verzekering een vergoeding voor een nieuw gebit aanvragen.”
“Trek tijdig aan de bel bij de tandarts als een gebit niet lekker zit”, benadrukt Corine. “Als het niet goed zit, valt er vaak wat te verbeteren. Blijf er niet te lang mee lopen, maar kom even langs om te informeren of een aanpassing aan het huidige gebit of een geheel nieuw kunstgebit mogelijk is. Als dat niet de goede oplossing lijkt te zijn, dan kunnen we de mogelijkheden voor een klikgebit bespreken.”
Implantaat gedragen
“Een prothese in de bovenkaak zuigt zich vast aan het gehemelte en blijft over het algemeen stevig zitten. Een onderprothese zuigt zich minder goed vast, doordat de tong en de lippen hem van zijn plek duwen”, legt Corine uit. “De slinking van de onderkaak gaat vaak hard, nadat mensen hun tanden kwijt zijn. De onderprothese kan dan gaan wiebelen en dat is niet prettig. Hiervoor is de implantaat gedragen prothese een mooie oplossing, omdat deze vast klikt in de mond. De implantoloog draait schroefjes in de kaak. Op die schroefjes maken we een soort bruggetje. De prothese klikken we vast op het bruggetje, waardoor hij stevig vast zit.”
“Voor veel mensen is dit perfect. Maar we moeten deze mogelijkheid per individu bekijken. Een klikgebit vraagt namelijk ook meer discipline van de patiënt. Als je rookt of bijvoorbeeld niet goed kunt poetsen, dan is het de vraag of het verstandig is. Het is belangrijk dat je nadien ook geregeld bij de tandarts en de mondhygiëniste komt, omdat de implantaten goed schoon gehouden moeten worden.”
Maken prothese
Voor het maken van een kunstgebit mag de patiënt zelf de tanden uitzoeken samen met Corine. “Tijdens het proces maken we samen de keuzes voor de vorm en de kleur van het nieuwe gebit. We bekijken vaak foto’s van vroeger, zodat we een zo goed mogelijk beeld krijgen van welk gebit past bij het gezicht. Het hele traject leg ik stap voor stap uit aan de patiënt tijdens het eerste bezoek. Zo is er voor het maken van een prothese een aantal afspraken nodig. Dat heeft ermee te maken dat de prothese tussendoor steeds naar het lab gaat en zo helemaal op maat voor de patiënt wordt gemaakt.”
“We werken nauw samen met het tandtechnisch laboratorium en als het nodig is, komt de tandtechnicus bij ons in de praktijk”, vertelt Corine, die prothetiek een mooi onderdeel vindt van de tandheelkunde. “Je creëert iets waarvan de patiënten heel blij worden. Vaak krijgen ze complimenten dat ze er zo goed uit zien en ze kunnen weer voluit lachen en lekker eten. Dat doet een mens veel.”
Pauw & Co
Erkensgang 12, Barneveld Tel. 0342 – 22 40 80 tandarts@pauwenco.nl www.pauwenco.nl
[advertorial]