Loslaten in het kwadraat

ZATERDAGS – Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat hij met voetbal stopte. Een hard gelag. Vanaf dat hij kon lopen, schoot hij al tegen een bal aan en niet slecht, al zeg ik het zelf. Zijn jongere broer, een voetbaltalent, zegt het wel eens: ‘als hij die handicap niet had, was hij misschien nog wel beter geworden dan ik.’ Waarom het dan mis gaat? Vanwege zijn alsmaar beperkter wordende zicht rondom krijgt hij een bal die ver van rechts of links komt, te laat in zijn vizier. En het roepen van aanwijzigingen door ploeggenoten helpt ook al niet vanwege zijn verminderd gehoor.

Vanwege dat ushersyndroom (google maar) stopte hij vorig jaar met voetballen, 24 jaar jong. Niet alleen om bovenstaande, maar ook door de slecht verlichte velden van dorpse amateurverenigingen. Tijdens trainingen, in schemerdonker, ziet hij nog minder. Probeer dan de bal maar eens goed te raken. Het beeld van het moment dat hij met zijn shirt over zijn hoofd het veld verlaat, knerpt nog altijd door mijn maag. Nooit meer voetballen.

‘Ik moet gewoon weer voetballen’

Nog geen jaar later zit ik wat met hem te kletsen aan de keukentafel als hij zegt: ‘mam, ik kan niet zonder. Ik moet gewoon weer voetballen. Hoe ga ik dat doen?’ Het duurde niet lang voordat hij besloot zich weer aan te melden. Een lager geclassificeerd team, in het dorp waar hij ooit met voetballen is begonnen. Een plattelandsdorp zoals er velen zijn. Zonder winkel, zonder openbaar vervoer, maar met een levendige voetbalvereniging.

Een paar weken later sta ik samen met zijn zus en broer en vrienden langs de lijn. We voelen dat dit een memorabel moment is. Het is het beste voetbalweer dat je je maar kunt voorstellen, druilerig en guur. We zijn de enige supporters. Hij speelt, en hoe maakt niet uit. Voor mij dan, voor hem is het ‘volle bak gaan’. Ze verliezen dik, maar de lach nadien maakt veel goed. Hij voetbalt weer.

Alle wedstrijden erna worden afgelast. Vanwege het weer, vanwege te weinig spelers bij de tegenpartij, want ja… dat heb je met dat soort teams. Balen. Goed balen. Als er eindelijk weer een wedstrijd is, moet hij hem laten schieten omdat zijn baas hem voor die zaterdag op het werkrooster heeft gezet. Ik zie bijna tranen.

‘Je moet hem loslaten’

Voor vandaag staat de sporttas weer klaar. ‘Je moet hem los laten. Hij moet het zelf regelen’, hoor ik menigeen om me heen adviseren. Ik weet het. Mijn leeftijdgenoten, vrouwen boven de vijftig, hebben hun kinderen allang ‘aju’ gezegd. ‘Regel het lekker zelf’.

Ik ben vanmorgen al vroeg op de fiets gestapt om bananen te kopen, stevig brood en verse jus d’orange. Een goed ontbijt is voor een sportwedstrijd het halve werk, nietwaar. We drinken samen koffie en ineens zegt hij: ‘Jessus, ik ben meer bezig met hoe ik straks na die wedstrijd naar mijn werk kom, dan met de wedstrijd zelf. Dat is niet fijn, mam.’ Ik onderdruk een naar gevoel en zeg dat ik hem natuurlijk met de auto breng (autorijden is voor hem niet weggelegd) en dat hij niet moet schromen om ploeggenoten via de groepsapp te vragen of ze hem nadien naar zijn werk willen brengen. Daarvoor moet hij dan wel even wat langer op het voetbalveld blijven, anders is hij veel te vroeg op het werk. Je moet er wat voor over hebben, nietwaar.

Híj moet loslaten, omdat hij niet anders kan. Ik moet het leren. Veelal heb je dat na je vijftigste wel achter de rug, maar ik voel geen andere keuze dan voorlopig nog even mee te denken en als het echt moet, mee te doen. Vanwege van alles, maar vooral vanwege dat ene beeld, van dat shirt over zijn hoofd…

Lekker voetballen dit weekend!