Of in ieder geval niet te vaak. Als het voorjaar lonkt, willen we niets liever dan in de zon zitten. Huidkanker komt echter steeds vaker voor en er is maar één remedie: blijf uit die zon!
Kanker is nog altijd doodsoorzaak nummer 1. Maar liefst 800.000 Nederlanders hebben kanker of kanker gehad. Borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen staan bovenaan, maar ook huidkanker komt steeds vaker voor. Het is een vorm van kanker die je niet altijd kunt voorkomen, maar je kunt het risico verminderen. Hoe? Door niet te vaak en te lang in de zon te gaan zitten.
Maar nu het langer licht wordt en het voorjaar eraan zit te komen, vinden de meeste Nederlanders het heerlijk en alhoewel het zover nog niet is, verheugen we ons er al wel op. Lekker met onze snoet in de zon. Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan, want maar liefst een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven een vorm van huidkanker, zo blijkt uit onderzoek.
Het is de zon en het teveel aan UV-straling
Het KWF meldt dat jaarlijks 16.182 mensen huidkanker krijgen. Dat is vijftien procent van het totaal aantal mensen dat kanker krijgt. Sinds 2015 is het aantal geregistreerde gevallen van huidkanker behoorlijk gestegen. Opvallend is ook dat steeds meer jongere mensen het krijgen. De belangrijkste oorzaak is blootstelling aan de zon, en daarmee een teveel aan UV-straling.
Steeds meer mensen met huidkanker worden geregistreerd en dat heeft ervoor gezorgd dat er een fikse stijging is van het aantal huidkankerpatiënten. Het gaat om maar liefst veertig procent in 2018 ten opzichte van 2015. Dat zijn in totaal 21.000 nieuwe gevallen van huidkanker, zo meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Kwaadaardige plekjes op de huid blijken in veel gevallen het basaalcelcarcinoom te zijn. Zo’n plekje wordt niet geregistreerd als huidkanker, maar het is het natuurlijk wel. Er wordt geschat dat het gaat om vijftigduizend gevallen per jaar. Het geluk is dat deze vorm zich eigenlijk niet uitzaait en goed te behandelen is. De op een na meest voorkomende huidkanker is het plaveiselcarcinoom (13.000) en daarna volt het melanoom (7000). Huidkanker staat op plaats twee van de meest voorkomende kankersoorten in 2018.
Als het vroeg wordt ontdekt gaat het goed
Volgens het KWF geneest bijna iedereen van het basaalcelcarcinoom, maar bij een plaveiselcarcinoom is het risico op complicaties groter. Deze vorm van huidkanker ontstaat in cellen in de opperhuid. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen met een blanke huid, oudere mensen en twee keer vaker bij mannen dan vrouwen. Als deze vorm van kanker vroeg wordt ontdekt dan verloopt de behandeling goed.
Een melanoom kan ontstaan uit een moedervlek, maar ook uit een gave huid. Zo’n vlek kan verdacht zijn als deze een asymmetrische vorm of kleur heeft, een onregelmatige grillige rand heeft, van kleur verandert, meer dan 6mm in doorsnede is, jeukt of bloedt en op een andere manier vreemd doet of voelt. Het is een agressieve vorm van huidkanker, ontstaan in de pigmentcellen, die zich snel kan verspreiden. Bij een tijdige ontdekking, kan erger worden voorkomen.
Volg deze adviezen op
Verklein het risico op huidkanker door de volgende adviezen op te volgen:
-Ga niet per se in de zon zitten om bruin te worden. Vooral als je je huid verbrandt neemt de kans op huidkanker toe.
-Smeer altijd zonnebrandcrème op als je in de zon komt. Ook een bruine huid biedt te weinig bescherming. Bovendien voorkom je met goed smeren dat je extra rimpels krijgt.
-Ga niet tussen 11 uur en 15 uur in de zon zitten. Dan is de uv-straling veel sterker. Zowel binnen- als buiten Nederland.
-Controleer je huid regelmatig op verdachte plekjes. Bijvoorbeeld moedervlekken die irriteren, veranderen van structuur of gaan bloeden. Maak er bijvoorbeeld foto’s van als je het niet vertrouwt en vergelijk deze regelmatig.
Bronnen: KWF, NOS