“Koffie drinken vergroot de kans op een lang leven”, zo kopte de Volkskrant deze week. 1 kop koffie levert al gezondheidswinst op. En bij 3 koppen is de winst optimaal.
(Tekst: Voedingscentrum)
De krant baseert zich op 2 grote onderzoeken gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine. Moeten theedrinkers nu ook aan de koffie? Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, legt uit.
Wat zeggen de onderzoeken?
Een groep wetenschappers volgde een half miljoen volwassenen uit 10 Europese landen. En wetenschappers van 2 Amerikaanse universiteiten analyseerden de gegevens van 185 duizend Amerikanen. Deelnemers gaven aan hoeveel koffie zij dronken, vervolgens werden ze 16 tot 20 jaar gevolgd. Genoteerd werd waaraan zij overleden. Uit de gegevens blijkt dat koffiedrinkers minder snel overleden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel, diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziekten.
Betekent dit dat we nu allemaal koffie moeten drinken?
Dat hoeft niet per se. Als je geen koffie lust, dan hoef je dat nu niet ineens te gaan drinken. Thee is zeker zo gezond. Wie dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee drinkt, loopt minder risico op hart- en vaatziekten en verkleint de kans op een beroerte. Dat verband is vrij sterk. Koffie drinken wordt ook in verband gebracht met gezondheidswinst, maar de bewijslast is wat dunner. Daarom is het bij koffie wat lastiger een specifieke hoeveelheid te adviseren.
Het belangrijkste is dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter drinkt. Wissel af tussen water, koffie en zwarte en groene thee, dan zit je goed. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf en zijn allemaal gezonde keuzes. Het gaat hier om alle varianten zonder suiker. Een cappuccino of koffie met melk kun je prima drinken. Koffie met suiker staat niet in de Schijf van Vijf. Dat geldt ook voor ijskoffies, zoals frappé of frappuccino, omdat ze vaak veel suiker bevatten.
Welke soort koffie kun je het beste drinken?
Filterkoffie is het beste voor je gezondheid. Gewone filterkoffie of koffiepads, dat maakt niet zoveel uit. Ongefilterde koffie kun je beter niet te veel drinken; beperk dit tot maximaal 2 tot 3 kopjes per dag. In ongefilterde koffie zit meer cafestol. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. Kijk hier voor meer informatie over gefilterde en ongefilterde koffie en hoeveel je ervan kunt drinken.
Of je koffie drinkt met of zonder cafeïne maakt niet uit. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten zijn te verwachten. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes ‘troost’ per dag.