Kun je kanker krijgen van Roundup?

Roundup, wie kent het niet. Zoals het er nu uitziet staat de EU het nog tot en met 2022 toe dat we onkruid verdelgen met dit middel.

Roundup, wie kent het niet. Jarenlang zetten we het in om ons straatje vrij te houden van mos en onkruid. Boeren gebruiken het massaal. Is het kankerverwekkend?

Inmiddels heeft Bayer, de producent van het middel, een claim gekregen van een Amerikaanse jury die van mening is dat een Amerikaans echtpaar lymfeklierkanker heeft gekregen na jarenlang gebruik van Roundup. Het bedrag: 2 miljard dollar (1,8 miljard euro). In navolging van dit echtpaar zijn er nu al meer dan veertigduizend Amerikanen die Bayer aanklagen.

Glyfosaat doodt de plant

Zoals het er nu uitziet staat de EU het nog tot en met 2022 toe dat we onkruid verdelgen met dit middel. De stof die zorgt voor de afbraak van onder meer onkruid is glyfosaat, een chemisch bestrijdingsmiddel. Het dood aminozuren, die planten nodig hebben om in leven te blijven. Mensen en dieren hebben dat middel niet nodig. Al jarenlang wordt er over de effecten van Roundup gediscussieerd. Op het moment dat de WHO glyfosaat op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen voor de mens zette, ging het pas echt los. Keiharde uitspraken zijn er echter niet. Het is mogelijk dat het kankerverwekkend is bij mensen, maar hoe groot die kans is, is niet bekend.

Boeren lopen verhoogd risico

Wel wordt er gemeld dat landbouwers mogelijk een verhoogd risico op lymfeklierkanker hebben bij massaal gebruik van Roundup. Of dat daadwerkelijk door de glyfosaat komt, is twijfelachtig. Wel zou het slecht zijn voor de bodemgesteldheid. Producent Bayer kondigde op 14 juni van dit jaar aan ruim 5 miljard euro in onderzoek naar een alternatieve onkruidbestrijder te zullen steken. Inmiddels gaat ze ook in beroep en hoopt op lagere bedragen als het gaat om schadevergoedingen. Het bedrijf heeft 8 tot 12 miljard dollar opzij gezet voor eventuele schikkingen.