Het is al een tijd lang in het nieuws: een groeiend medicijntekort. Door dat tekort moeten huisartsen en apothekers naar alternatieve middelen grijpen. Dat zorgt voor meer bijwerkingen, bijvoorbeeld omdat patiënten die medicijnen niet gewend zijn.
Schaarste
Verschillende geneesmiddelen zijn op dit moment niet of nauwelijks beschikbaar, zoals Naproxen, Temazepam en Clopidogrel. Daarnaast zijn bijvoorbeeld bepaalde middelen tegen ooginfecties, huidinfecties en schimmelnagels schaars en is er een tekort aan sommige anticonceptiepillen. Er moet dus gekozen worden voor andere opties, die vaak minder effectief zijn. Patiënten ervaren ook regelmatig meer bijwerkingen. Zo’n veertig procent van de gebruikers heeft daarmee te maken.
Meer bijwerkingen
Doordat medicijnen van een alternatief merk andere hulpstoffen bevatten, kan dat andere reacties op het middel geven. Een relatief lichte keelontsteking aanpakken met een zwaarder antibioticum levert natuurlijk ook meer bijwerkingen op. En Diclofenac moeten voorschrijven in plaats van Naproxen geeft een hoger risico voor hart- en bloedvaten. Huisartsen zijn daar dan ook niet blij mee.
Alles draait om geld
In 2011 waren 242 medicijnen (tijdelijk) niet leverbaar. In 2017 waren dat er 732. Verwacht wordt dat dat aantal verder stijgt. Volgens de voorzitter van de apothekerbelangenorganisatie KNMP komt dat onder andere doordat de prijs van medicijnen in Nederland in vergelijking met onze buurlanden extreem laag is. Farmaceutische bedrijven kunnen hun medicijnen dan ook gunstiger verkopen in het buitenland in plaats van aan ons land. Er wordt daarnaast steeds vaker gebruik gemaakt van goedkopere producenten uit China en India. Jouw medicijn legt dus een lange weg af om in de apotheek te belanden en er zijn onderweg veel schakels waar iets mis kan gaan. Soms spelen zaken als afgekeurde partijen of haperende machines een rol in het tekort.