Kogelvrij vest voor ambulancepersoneel: ‘Jammer dat het zo moet’

Ambulancepersoneel wordt aangeraden kogel- en steekwerende vesten te dragen bij onveilige situaties. Hoe denken ze daar zelf over?

Het ambulancepersoneel in Nederland krijgt kogel- en steekwerende vesten en helmen. Daardoor kunnen medewerkers zich, indien nodig, beter beschermen in onveilige situaties en bij terreurdreiging. Verplicht is het niet, hulpverleners mogen zelf de situatie inschatten en bepalen of de vesten nodig zijn.

Hulpverleners krijgen steeds vaker te maken met agressieve omstanders die in sommige gevallen wapens of messen bij zich hebben. Ze werken op gevaarlijker plekken dan vroeger, mensen zijn brutaler, meldingen worden zwaarder. Volgens de branchevereniging zijn er in 2017 door ambulancemedewerkers 573 incidenten gemeld waarbij sprake was van geweld.
Bij de ambulancedienst van Zuid-Limburg krijgen alle medewerkers nog voor de kerst een op maat gemaakt vest. Er wordt hen aangeraden de beschermende kleding te dragen bij bijvoorbeeld grote evenementen als carnaval. Andere regionale ambulancediensten zullen naar alle waarschijnlijkheid volgen. In België dragen hulpverleners al langer kogelvrije vesten.

Onderdeel van de standaarduitrusting

We vroegen ambulancechauffeur Klaas Bergsma om een reactie. Het is nogal wat dat je als hulpverlener een kogelvrij vest nodig hebt. “Het is inderdaad erg jammer dat het zo moet. Natuurlijk kunnen we onze ogen niet sluiten voor terreurdreiging, maar los daarvan is het eigenlijk te gek dat het nodig is dat die vesten onderdeel gaan uitmaken van de standaarduitrusting van ambulancepersoneel. Het heeft in ieder geval niet mijn voorkeur om ze te gaan dragen en veel van mijn collega’s denken er hetzelfde over. Helaas dwingt de maatschappij van tegenwoordig ons om hier toch goed bij stil te staan en een overwogen beslissing te nemen.”