Kijktip: Verhalen uit de GGZ

Programmamaker Miranda Werkman van Omrop Fryslân komt uit Franeker. Ze is opgegroeid met psychiatrische patiënten in het straatbeeld. Na haar eindexamen werkte ze als schoonmaakster in de gebouwen van GGZ Friesland. Miranda maakte een achtdelige serie over patiënten en hulpverleners: ‘Fan binnenút, ferhalen út de GGZ wei’.

Het onderwerp past bij de omroepvrouw. “Ik heb altijd interesse gehad in de psyche van de mens. Ik wilde vroeger óf maatschappelijk werker worden, óf journalist. Toen heb ik gekozen voor de journalistiek. Het verschil is eigenlijk niet eens zo groot. Je leert veel over hoe mensen in elkaar steken en je zult bij veel mensen thuis komen. Nu komt het heel mooi bij elkaar.” Haar ervaringen uit de tijd dat ze als schoonmaakster bij de GGZ werkte, maakten veel indruk op Miranda. Zo was er een man die vertelde dat hij het allemaal prima voor elkaar had, totdat hij zijn vrouw verloor. Ze dacht toen: ja, dit kan iedereen dus overkomen.

Minder vooroordelen en meer begrip

GGZ Friesland wilde graag dat deze serie er kwam. Er zijn veel vooroordelen over de organisatie, die vaak niet kloppen. Veel vergelijkbare programma’s, zoals de serie van Tygo Gernandt ‘Tygo in de psychiatrie’ bevestigen die vooroordelen. GGZ Friesland wil graag van dat stigma af. Miranda hoopt dat het programma meer begrip voor hulpverleners en patiënten oplevert en taboedoorbrekend is. Ze wil graag overbrengen dat het helemaal niet ongewoon is om hulp te vragen of te krijgen. Dat je je daar niet voor hoeft te schamen. Het is niet zo dat je ineens flipt of het leven niet meer aankunt; dat komt ergens vandaan, er zit altijd een opbouw in. Een veilig gezin en een onbezorgde jeugd zijn belangrijk. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het wil trouwens niet zeggen dat je niet in aanraking zult komen met de GGZ als je uit een geborgen gezin komt. Er speelt zoveel meer mee. De verwachtingen die de maatschappij aan ons stelt liggen hoog. Alles moet meteen opgelost worden. Er is eigenlijk geen ruimte voor dat het even niet goed met je gaat. Dan moet je maar zo snel mogelijk een cursus of workshops doen, om het beste uit jezelf te halen.

Het verhaal van Rob

Ook vijftigplussers kunnen te maken krijgen met ernstige psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen en/of verslaving. Bij ouderen is er vaak een wisselwerking tussen psychische problemen en veranderingen die bij het ouder worden horen. Zoals het verlies van een dierbare, eenzaamheid of afnemende gezondheid. Een van de hoofdrolspelers uit de programmaserie is Rob. Na een zware hartoperatie en de bijbehorende consequenties liep hij vast. Hij wilde niet verder met zijn leven. Het zei hem niets meer; zijn kinderen, de kleinkinderen. De huisarts zorgde ervoor dat het crisisteam van de GGZ bij hem thuis kwam en er werd IHT ingezet: Intensive Home Treatment. In een periode van zes weken kreeg Rob intensieve hulp, maar hij hoefde niet opgenomen te worden. De behandeling heeft hem enorm geholpen.

De serie ‘Fan binnenút, ferhalen út de GGZ wei’ is vanaf 31 augustus elke maandag te zien bij Omrop Fryslân. Je kunt hier alle afleveringen terugkijken.

Bron: Tijschrift voor ouderengeneeskunde, Omrop Fryslân

Foto: Omrop Fryslân

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top