Kijktip: Restaurant Misverstand

Morgenavond start het nieuwe SBS-programma ‘Restaurant Misverstand’. Negen mensen met een vorm van dementie laten zien wat ze ondanks hun ziekte nog wel kunnen. Ze worden daarbij geholpen door presentator Johnny de Mol en chef-kok Ron Blauw.

Begin dit jaar kwam Omroep Max met het programma ‘Niet zonder ons’. Daarin gingen zes mensen die ten gevolge van een hersenaandoening thuis zaten weer aan het werk. Want ook met hersenletsel of de diagnose dementie wil je uit het leven halen wat erin zit en van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij. Het nieuwe SBS-programma ‘Restaurant Misverstand’ gaat uit van hetzelfde idee: negen mensen met een vorm van dementie laten zien wat ze ondanks hun ziekte nog wel kunnen. Ze worden daarbij geholpen door presentator Johnny de Mol en chef-kok Ron Blauw.

Restaurant Misverstand is gebaseerd op het programma The restaurant that makes mistakes, dat in 2019 voor het eerst uitgezonden werd in Groot-Brittannië. Alzheimer Nederland is nauw betrokken bij het programma, dat mogelijk wordt gemaakt door de Vriendenloterij. Het doel van het programma is om het begrip voor en de kennis over dementie te vergroten. Het wil laten zien hoe we mensen zo goed mogelijk kunnen helpen om te leven met de ziekte, om daarmee hun kwaliteit van leven én dat van hun naasten te verbeteren.

Lastig om mee om te gaan

De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt en vindt het lastig om ermee om te gaan. Na de diagnose voelen veel mensen met dementie zich dan ook aan de kant gezet. Ze verliezen hun werk en hun sociale contacten. En dementie komt niet alleen voor bij ouderen. Ook jongeren die nog midden in het leven staan worden erdoor getroffen. Handelingen die voorheen moeiteloos werden uitgevoerd, worden ineens een groot probleem.

Vroegtijdig stoppen met werken

Zowel Johnny de Mol als Ron Blauw hebben van dichtbij de enorme impact meegemaakt die deze ziekte heeft op ieders leven. Johnny laat als gezicht van het programma op een waardige, ontroerende en soms humoristische manier zien welke maatschappelijke vraagstukken en oplossingen samenhangen met dementie. Deelnemers Hans (58), Pieter (58) en Ronald (59) moesten noodgedwongen vroegtijdig stoppen met werken, nadat bij hen de diagnose Alzheimer werd gesteld. Zij werkten als politie-inspecteur, manager Marketing en Communicatie en ICT-consultant. Agnes (58), kreeg een jaar geleden te horen dat zij de ziekte van Alzheimer heeft. Haar partner Bram is met vervroegd pensioen gegaan om als mantelzorger voor haar te zorgen.

Sluipmoordenaar

Ook Maurice (67), Marco (59), Mijnnie (72) en Sigrid (46) gaan als restaurantmedewerker aan de slag. Maurice is een voormalig CEO die anderhalf jaar geleden de diagnose Lewy Body dementie kreeg. Een bijzondere vorm van de ziekte, met schommelingen in de geestelijke achteruitgang. Daardoor is hij het ene moment helder, maar kan hij op een andere moment juist extreem vergeetachtig zijn. Bij Jinek vertelde Maurice afgelopen week over zijn aandoening en noemde deze ‘een sluipmoordenaar’. Sigrid is de jongste deelnemer. Ze is drager van het FTD-gen en weet dat ze op termijn frontotemporale dementie gaat krijgen. Op dit moment is ze nog gezond en ze helpt de groep dan ook een handje bij de meest ingewikkelde werkzaamheden in het restaurant.

De opnames hebben plaatsgevonden in Restaurant La Lotteria, dat gevestigd is in het pand van de Goede Doelen Loterij. Dit restaurant werkte kosteloos mee, omdat het tv-programma mooi aansluit bij de maatschappelijke functie die het restaurant wil vervullen in de buurt.

Restaurant Misverstand is vanaf maandag 31 augustus om 21.30 uur te zien bij SBS6