Als je namen, nummers, een boodschappenlijst of andere zaken wilt onthouden, lukt dat beter als je ze bijvoorbeeld koppelt aan spullen in je huiskamer of keuken. Die techniek – bekend onder de naam ‘geheugenpaleis’- helpt niet alleen bij het snel onthouden, maar verbetert ook het langetermijngeheugen. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc/Donders Instituut in een artikel in Science Advances.
De techniek van het geheugenpaleis is vrij eenvoudig. Haal de keuken of het tuinpad voor de geest. Koppel telkens een onderdeel van je boodschappenlijst aan een item in de ruimte. De kleine steentjes van het tuinpad voor de cornflakes, de tuinkabouter met de rode muts voor de tomaten, het dennenboompje voor de prei, enzovoort. In de supermarkt loop je in gedachten even over je tuinpad om te ‘zien’ wat er op je boodschappenlijstje staat.
Goede resultaten
Geheugenkampioenen zoals Boris Konrad – van wie zojuist een kinderboek over dit onderwerp is verschenen en die ook betrokken bij dit onderzoek – gebruiken deze techniek met bijzonder goede resultaten. Zelfs met niet al te veel oefenen kunnen de meeste mensen een behoorlijke ‘boodschappenlijst’ goed onthouden. Voor dit onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, onderzochten Isabella Wagner, Martin Dresler en collega’s de hersenen van zowel geheugenkampioenen als mensen die de techniek voor het eerst gebruikten. “In het algemeen zagen we een meer efficiënte verwerking van informatie in de gebieden die te maken hebben met geheugen en ruimtelijke navigatie”, zegt Wagner, eerste auteur van het artikel.
Efficiënt brein
Diverse groepen met hetzelfde IQ werden onderzocht: een groep van 23 ‘geheugenatleten’, twee groepen die een geheugentraining kregen en een controlegroep. Met fMRI werd van alle deelnemers de hersenactiviteit gemeten. Niet alleen tijdens het inprenten van de woorden, maar ook in de rustperiode daarna. Tijdens het leren onthouden van de woorden waren de relevante hersengebieden bij geheugenatleten iets minder actief dan bij de controlegroep. Dat wijst erop dat ze hun hersenen efficiënter gebruiken voor het uitvoeren van de opdracht. Wagner: “Een getraind brein presteert kennelijk beter met minder inspanning.”
Langduriger vastgelegd
Dit punt werd bevestigd door de resultaten in de twee andere groepen. Hoe meer de proefpersonen profiteerden van hun training, hoe beter hun resultaten en hoe minder activiteit ze daarvoor nodig hadden in de betrokken hersengebieden. Opvallend was verder dat die efficiëntie ook te zien was in de duur van het geheugen; de getrainde personen konden niet alleen meer zaken onthouden, maar onthielden ze ook lánger. Na de training neemt de gecoördineerde hersenactiviteit kennelijk ook toe. Martin Dresler, coördinator van het onderzoek: “Deze verandering in hersenverbindingen geeft aan dat herinneringen neerslaan na training, waardoor ze langer bewaard blijven.”