In Nederland zijn er bijna 1.000.000 mensen met incontinentie. Toch rust er nog steeds een zwaar taboe op urineverlies. Mensen schamen zich ervoor en praten er liever niet over, laat staan dat ze er mee naar de huisarts durven stappen. Dat is jammer want aan urineverlies is vaak iets te doen.
Ongeveer de helft van de mensen met ongewild urineverlies zoekt geen professionele hulp. In veel gevallen zijn mensen zelfs bang om hun problemen te bespreken met vrienden, familie en zelfs hun eigen partner. Met alle gevolgen van dien. Mensen trekken zich terug uit het sociale leven, met een verhoogde kans op eenzaamheid en depressiviteit als gevolg.
Ga naar de huisarts
Wat veel mensen niet weten is dat er in veel gevallen oplossingen zijn voor incontinentie. Een huisarts kan iemand doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis of bekkenbodemfysiotherapeut. Zij kunnen helpen bij het terugdringen of oplossen van urine-incontinentie door een behandeling, medicijnen of bekkenbodemoefeningen voor te schrijven.
Productkeuze
Ook kan de huisarts producten voorschrijven die bescherming bieden tegen ongewild urineverlies. Deze producten zijn op recept verkrijgbaar en krijgt u vergoed door de zorgverzekeraar. Let er daarbij altijd goed op dat de producten beschikken over anti-lekrandjes, maximaal ademend zijn en een goede pasvorm hebben. De incontinentieproducten van Abena zijn hiervan een goed voorbeeld.
Apotheek en medisch speciaalzaak
Komt u er niet uit, vraag dan om advies bij uw apotheek of medisch speciaalzaak. Zij hebben vaak een assistent(e) die gespecialiseerd is op het gebied van urineverlies. In een aparte kamer kunt u rustig met hem of haar overleggen welk product het meest geschikt is voor uw situatie. Een inlegger of toch eerder een broekje.