Vrouwendingen, deel I

De overgang, veel vrouwen ervaren het als een soort identiteitscrisis. Herma neemt ons tweewekelijks mee door deze periode en windt er geen doekjes om.
(mannen, lees mee)

Na enig digitale verdieping en praktijkervaring kwam ik er achter dat onze hersenen, en de rest van ons zo kostbare lichaam, zo na ons vijftigste levensjaar een grote verandering doormaken. Hormonen zijn de veroorzakers. Of misschien wel de niet-hormonen. Alles schommelt tijdens de overgang.

In mijn woordenboek nu met stip genoteerd: oxytocine

Neem bijvoorbeeld het knuffelhormoon oxytocine. Bijna niet uit te spreken maar in mijn woordenboek nu met stip genoteerd. De betekenis opgezocht en geprobeerd het hardop uit te spreken. Hormoon betekent ‘in werking stellen’ en komt van het Griekse horman. Oxytocine komt van het Griekse woord ‘snelle geboorte’. Ook wel ‘vloeibaar vertrouwen’ genoemd. Door dit stofje komen (kwamen …) je weeën en borstvoeding op gang en zorgt daarna voor de hechting aan je kinderen. Het ‘roze wolk’ gevoel. Maar daar denken we nu even helemaal niet meer aan. De herinnering aan dit festijn zit veilig opgeborgen in onze hersenpan. We zijn inmiddels in de volgende fase beland. Dat is zeker niet een roze wolk. Ik heb het hier over de overgang naar de voor mij zogenoemde tweede helft.

Chocola, muziek en een warm bad uitgezonderd

Van dat hormoon oxytocine kom je tot rust. Met andere woorden (aldus experts): oxytocine zet je systeem van rust- en verbondenheid in werking. Het kan zelfs verslavend werken omdat hormonen niet alleen invloed hebben op je lichaam maar ook op bepaalde delen van je hersenen. Feest der herkenning voor mij. Ik ben de laatste tijd altijd in een soort ruststand: ‘de laat me met rust stand.’ Als werkzoekende, mid-vijftiger en overgangsplichtige word ik zelfs bij tijden neerslachtig ofwel down. Ten opzichte van mijn tot nu toe altijd positieve instelling, is dat wel schrikken. Troost je (ik troost mezelf regelmatig), dit blijkt de overgang te zijn. Geen depressie, identiteitscrisis of burn-out. Gewoon hormoonschommelingen. Blijf je er wel last van houden en sleep je jezelf met moeite door het leven, neem dan contact op met je huisarts. Ga zeker niet op eigen houtje supplementen slikken. Chocola, muziek en een warm bad uitgezonderd; dit kan je oxytocinegehalte namelijk ook iets opkrikken.

Ik heb de impact van goed knuffelen ontdekt

Chocola eten deed ik altijd al, maar nu heb ik ook de impact van goed knuffelen ontdekt. Bij seksuele opwinding, tijdens het voorspel en vooral bij het orgasme komen er grote hoeveelheden van oxytocine vrij. Als je er eens lekker op los knuffelt met degene waar je zielsveel van houdt maak je dus, in tegenstelling tot onze mannen, bergen van dit stofje aan. Ik kan je wel zeggen dat ik er daarom helemaal op los knuffel de laatste tijd. Ik knuffel iedereen. Willekeurige voorbijgangers, reizigers in de bus … grapje hoor. Maar ik weet dat een verstoring in dit kostbare evenwicht jammer genoeg ook de duistere kant in je naar boven kan brengen. Het zorgt voor oncontroleerbare huilbuien, paniekaanvallen, hartkloppingen en onbestemde angsten. Bij vlagen heb ik ook aan mezelf gemerkt dat ik minder zorgzaam word. Althans; probeer te worden. Af en toe denk ik stiekem ‘bekijk het allemaal maar even, ik ben nu zelf aan de beurt’. Ik heb geen zin meer om mijn verjaardag te vieren of tijdens een feestje te luisteren naar verhalen over aambeien, verzakkingen en kalknagels van voor mij volslagen vreemden. Of naar vrouwen die hun kinderen in de uitverkoop hebben. Trouwens, dit hormoon zorgt er ook voor dat je je schoonmoeder een extra lieve verjaardagskaart stuurt. Als je dit vergeet heb je in ieder geval een duidelijk excuus.

Aangezien je niet wilt niet eindigen als een ouwe zuurpruim

Niet alleen jij maar ook je omgeving raakt door deze hormoon-hersen-schommelingen, in complete verwarring, al dan niet in lichte shock. Het droombeeld van de liefhebbende, zachte zichzelf wegcijferende moeder of geliefde wordt in deze periode ruw verstoord. Aangezien je niet wilt eindigen als een ouwe zuurpruim moet je je stinkende best doen om heel veel van het hormoon aan te maken. Ik heb al veel boeken verslonden met daarin de nodige praktische tips. Geef ze met liefde en een knuffel natuurlijk door aan je vriendinnen die veelal met dezelfde ellende zitten. Geef ze chocola, beter nog: eet samen chocola. Blijf je bewust van dit knuffelhormoon. Ook als je na een zweterige opvliegersnacht opstaat en met je verkeerde been uit bed neigt te stappen.
 Zorg voor een goed geestelijk (en lichamelijk) evenwicht. Installeer je op een mooie, herfstachtige dag op de bank met een goed boek, de man (of vrouw) waar je van houdt en een goed glas wijn (optioneel). Ga praten en knuffelen met de mensen waar je van houdt in plaats van de ramen te lappen. Schuldgevoel? Niet nodig; je werkt hard aan het op peil brengen van je oxytocinegehalte.