Eén op de vijf werknemers combineert mantelzorg met een betaalde baan. Die combinatie kan enorm zwaar en lastig zijn en het is dan ook van belang goed voor je zelf te blijven zorgen en het gesprek aan te gaan met je werkgever.
Door de vergrijzing en het invoeren van de participatiesamenleving moeten mensen steeds meer voor elkaar gaan zorgen. Maar we moeten ook steeds langer doorwerken, dus de kans dat je als werknemer ooit ook mantelzorger gaat worden is best groot. En dan is het niet alleen voor jou een uitdaging om alle ballen in de lucht te houden, maar ook je werkgever zal wat ruimte moeten bieden.
Mantelzorgvriendelijke werkgevers
Steeds meer werkgevers houden rekening met zorgende werknemers. Stichting Werk en Mantelzorg gaf al aan zo’n driehonderd werkgevers (waaronder veel gemeenten) het predicaat ‘mantelzorgvriendelijk’. Die bewustwording is ook heel hard nodig, want begrip en een flexibele opstelling kunnen verzuim voorkomen. Het verlenen van zorg naast je baan gaat ten koste van je vrije tijd en daarmee regelmatig van de gezondheid. Als er geen tijd meer is om bij te komen en te ontspannen, gaat de rek er uiteindelijk uit. Vooral bij langdurige intensieve mantelzorg is het verzuim hoog. Terwijl een luisterend oor en aangepaste werktijden soms al genoeg kunnen zijn om de druk een beetje van de ketel te halen. De FNV pleit dan ook voor meer ondersteuning van mantelzorgers.
Van twee kanten
Het is duidelijk dat de flexibiliteit wel van twee kanten moet komen. Het werk moet nu eenmaal worden gedaan, daar word je ook voor betaald. Zeker in kleinere bedrijven kan het problematisch zijn als een medewerker minder inzetbaar is. Maar er zijn nu nog teveel schrijnende voorbeelden van werkgevers waar geen afspraken mee te maken zijn, zelfs niet als het de zorg betreft voor een naaste die terminaal ziek is. In een artikel in de Volkskrant over dit onderwerp komt een echtpaar aan het woord dat de zorg heeft over een gehandicapte dochter. De werkgever van de moeder besloot haar contract tegen de afspraken in niet te verlengen, bij de vader was er juist alle begrip voor hun situatie.
Adviezen van Mezzo
Mezzo is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op haar site zet Mezzo een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij voor iedereen die werk combineert met zorg. We geven een kort overzicht, de uitgebreide informatie vind je hier.
Verlofregelingen
In de wet is vastgelegd dat een werknemer recht heeft op vijf dagen betaald kortdurend zorgverlof en zes weken onbetaald zorgverlof. In sommige cao’s zijn extra afspraken gemaakt over mantelzorg. Er wordt in de praktijk weinig gebruik van gemaakt, dus het is goed om te weten dat deze regelingen bestaan.
Flexibel werken
De Wet Flexibel Werken regelt de mogelijkheid voor werknemers om thuis of op gunstige tijden te werken of aanpassing van de arbeidsduur. Je hebt het recht om hierom te vragen bij je werkgever. Je werkgever kan dit echter wel weigeren. Kijk voor de voorwaarden op Rijksoverheid.nl.
In gesprek met de leidinggevende
Het bespreekbaar maken van de mantelzorg is een belangrijke stap. En een moeilijke stap, want als je je kwetsbaar opstelt zou dat je een vaste aanstelling kunnen kosten. Of een promotie. Toch is het verstandig om het gesprek met je werkgever wel aan te gaan. Mantelzorgers zijn vaak verantwoordelijke mensen die een stapje extra doen en daarmee goede krachten voor een bedrijf. Over het algemeen zullen managers dan ook hun best doen je te behouden en valt er in goede harmonie te bespreken wat jij nodig hebt en wat voor je werkgever haalbaar is.
Vervangende zorg
Kijk wat er mogelijk is om de zorg even over te dragen aan iemand anders. Zodat jij je batterij weer even op kunt laden. Daarbij kan het gaan om een paar uurtjes sporten, maar ook opvang voor langere tijd. Dat heet respijtzorg.
Pgb
Soms kan een mantelzorger betaald worden uit het persoonsgebonden budget van degene die zorg nodig heeft. Dit heeft voor- en nadelen. Dus laat je goed adviseren.
Ondersteuning
Als mantelzorger kan het prettig zijn om eens over je situatie te praten. Over de emoties, de verantwoordelijkheid, maar ook over zakelijke aspecten. Daarvoor zijn meerdere mogelijkheden zoals iemand van je HR afdeling, de bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk, een vertrouwenspersoon, een mantelzorgmakelaar of je huisarts. Ook bij Mezzo kun je altijd terecht, op de site vind je informatie over alle onderwerpen met betrekking tot mantelzorg.