“Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen is de wens van de meeste ouderen”, zo vertelt Harrie Dijkstra, manager van Hof en Hiem Thuiszorg. Een wens die ook door de overheid wordt onderschreven. In 2015 werden door het ministerie van VWS de drempels voor toelating tot een woonzorgcentrum verhoogd. Pas als het thuis echt niet meer gaat kan men tegenwoordig in een woonzorgcentrum terecht. Dit betekent natuurlijk dat er meer ouderen thuis hulp nodig hebben dan voorheen en dat hun benodigde zorg en ondersteuning intensiever is geworden. De vraag naar thuiszorg neemt toe.
In 2017 was er ook bij Hof en Hiem Thuiszorg weer een stijging te zien in het aantal gebruikers. Zo was het aantal cliënten in december 2017 ruim 10% hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde leeftijd lag ruim boven de 80 jaar. Drie cliënten waren ouder dan 100 jaar, waarvan de oudste zelfs 104 jaar was.
Tot 2040 komen er meer ouderen en gaat de gemiddelde leeftijd verder omhoog. Dit proces, ook wel ‘dubbele vergrijzing’ genoemd, betekent dat de vraag naar zorg en ondersteuning thuis verder gaat stijgen. “De grootste uitdaging is of er wel voldoende zorgmedewerkers zijn om aan die groeiende vraag te blijven voldoen. Het aantal reacties op een vacature daalt nu al. Landelijk zijn er momenteel meer dan 100.000 vacatures in de gezondheidszorg”, aldus Dijkstra.
De rijksoverheid verwacht in het kader de participatiesamenleving dat familie, buren en vrienden nog wel grotere inspanningen aan de zorg voor hun naasten kunnen leveren dan nu. De vraag is of dit voor de hand ligt. De inzet van de vier miljoen mantelzorgers is namelijk al erg hoog, een deel van hen is of dreigt zelfs overbelast te raken (bron: SCP Wie doet wat?). Samen met de NHL Hogeschool en Miks welzijn zoekt Hof en Hiem Thuiszorg naar nieuwe bronnen van sociale ondersteuning die mantelzorgtaken kunnen en willen doen. Dijkstra meldt dat er goede ervaringen zijn opgedaan met het inzetten van au pairs en buddy’s.