Hoe ziet jouw poep eruit?

Hopelijk zit je niet net aan je ontbijt. Want dit soort vragen vinden we doorgaans niet zo smakelijk. Het zijn dan ook vragen die meestal alleen aan je gesteld worden wanneer je bij een huisarts of andere arts bent. Vaak omdat je ergens last van hebt. Stom eigenlijk. Want het is juist een vraag die jij jezelf (of je partner of kinderen) veel vaker zou moeten stellen. Omdat het belangrijk is om je poep in de gaten te houden. Soms wil je lichaam je namelijk iets vertellen, en wat dat is zie je dan door je poep.

12 april is nationale poepdag

Vandaag is het nationale poepdag. Dat klinkt een beetje gek en misschien wat lachwekkend. Maar het is best serieus. Deze bijzondere dag is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en vindt elk jaar plaats op de tweede woensdag van april. Met deze nationale dag wil de stichting meer aandacht vragen voor darmkanker en het feit dat je deze vorm van kanker vroegtijdig kunt ontdekken wanneer je je ontlasting goed in de gaten houdt en aan de bel trekt wanneer je poep ineens afwijkend is.

Je ontlasting zegt iets over je gezondheid

Jouw poep vertelt je iets over je gezondheid. Je kunt daaraan namelijk zien of alles een beetje gladjes verloopt in je lichaam. Is dat niet zo, dan zie je dat vaak terug aan je ontlasting. Daarom is het belangrijk om regelmatig even achterom te kijken als je naar de wc geweest bent. Maar hoe weet je nou of jouw poep er ‘goed’ uit ziet?

Check de Poepwijzer van de Maag Lever Darm Stichting

Waar je op moet letten bij je ontlasting kun je lezen als je de Poepwijzer van de Maag Lever Darm Stichting bekijkt. In dit handige overzichtje lees je alles over de juiste kleur, de juiste structuur en wat een gezonde frequentie is. Ook lees je precies wat je moet doen als je iets afwijkends ontdekt in je poep en wanneer je aan de bel moet trekken.

Vijftig plussers hebben een grotere kans op darmkanker

Hoewel darmkanker ook bij jongere mensen voorkomt, neemt het risico op darmkanker toe wanneer je de 50 gepasseerd bent. Dat is helemaal geen reden om direct in paniek te raken, maar wel is het slim om vanaf dat moment extra alert te zijn als het om je poep gaat. Daarom krijg je vanaf je 55ste ook iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Daarbij kun je zelf een zogenaamde poeptest doen, wat betekent dat je een beetje poep in een buisje doet en dat opstuurt naar een lab. Daar wordt dan gekeken of er bloed in je ontlasting zit, wat op een afwijking kan duiden.

Jaarlijks krijgen zo’n 13.000 mensen darmkanker. Reden genoeg om je wat vaker met poep bezig te houden, toch? Dus kijk eens wat vaker achterom na de grote boodschap, want op die manier weet je het sneller als er iets aan de hand is.