Hoe Tes moest afkicken van Oxycodon

Ze trok de haren uit haar hoofd toen ze moest afkicken van een medicijn dat je gewoon bij de apotheek kunt krijgen. De ingrijpende ervaring van Tes is een waarschuwing.

Oxycodon kan verslavend zijn. Wie dit middel voorgeschreven krijgt, zoals Tes, kan hiermee in de problemen komen. “Het wordt tijd dat artsen in gaan zien hoe groot het probleem eigenlijk is.” Haar verhaal. 

Een paar weken geleden schreven we op 50+ over de pijnstiller Oxycodon. Oxycodon is een zogenaamde opioïde die qua samenstelling vergelijkbaar is met morfine en is bedoeld voor hevige pijnen, zoals bij kanker. Maar het medicijn wordt ook steeds vaker voorgeschreven bij ‘kleinere pijntjes’ zoals botbreuken en gewrichtspijn.

En dat is geen goed nieuws, want het middel kan verslavend zijn. Het zorgt voor een euforisch gevoel, maar als je stopt heb je kans op heftige ontwenningsverschijnselen. Lezeres Tes benaderde ons na het lezen van het artikel. Ze is tweeënhalf jaar verslaafd geweest aan het medicijn en wil heel graag haar verhaal delen. “Het is een onderschat probleem dat steeds groter wordt.”

Dosering verhoogd

Bij haar begon het allemaal met forse rugklachten waardoor ze bijna niet meer kon lopen. De huisarts schreef Oxycodon voor tegen de pijn, zonder haar te informeren over de kans op verslaving. “Bijsluiters lees ik meestal niet, want mijn ervaring is dat je dan alles voelt wat er aan bijwerkingen mogelijk is,” zegt Tes. En dus wist ze niets over het medicijn, behalve dat het pijnstillend was.

Ze werd twee keer geopereerd aan een hernia en in het ziekenhuis werd de dosering van de Oxycodon verhoogd door de behandelend arts. Herhalingsrecepten kreeg ze vervolgens makkelijk via de huisarts, ruim twee jaar lang. Tes had alsmaar meer nodig van het middel en slikte dus stiekem meer. “Ergens had ik wel het idee dat dat niet ok was, anders was ik er wel eerlijk over geweest. Maar het middel veroorzaakt een soort roes en je leeft in je eigen bubbel. Dat is een prettig gevoel en dat wil je behouden. Uiteindelijk was dat ook de enige reden om de pillen nog te nemen, want voor de pijn was zo’n sterke pijnstiller niet meer nodig.”

Extreem misselijk

Eind 2017 werd de rug van Tes vastgezet en daarna had ze geen pijn meer. Toen ging er een knopje op en wilde ze stoppen met de Oxycodon. Ze dacht dat prima zelf te kunnen, maar al na één pil minder werd ze enorm ziek. Ze was extreem misselijk, moest veel overgeven en bibberde aan één stuk door. “Toen zei ik tegen mijn man: ik ben bang dat ik een enorm probleem heb. Ik had meteen door dat die verschijnselen met de afbouw van Oxycodon te maken hadden.”

Tes ging naar de huisarts en die gaf aan dat hij niets voor haar kon doen. Dat hij zelf mede verantwoordelijk was voor de situatie, Tes noemt hem haar ‘legale drugsdealer’, werd niet uitgesproken en excuses heeft ze nooit gehad. Ze werd doorgestuurd naar Iriszorg, waar je onder andere terecht kunt voor hulp bij verslaving. Daar kreeg ze in eerste instantie medicijnen, om een langzame afbouw mogelijk te maken. Toen ze daar niet voldoende op reageerde, koos ze er na een week voor om cold turkey af te kicken en de Oxycodon helemaal te laten staan.

Tes werd agressief en trok haren uit haar hoofd

De eerste dagen ging dat nog wel. Ze bibberde een beetje en moest regelmatig overgeven, maar het was te doen. Het bleek de stilte voor de storm die in de tweede week in alle hevigheid opstak in haar lijf en geest. Haar hele lichaam deed pijn, zelfs het buigen van de vingers. Ze werd agressief, gooide ’s nachts met haar matras en trok haren uit haar hoofd. “Ik kon niet meer en wilde het liefst van de brug springen. Je hebt echt geen idee wat je doormaakt tijdens de heftigste afkickdagen,” zegt Tes. “Ik houd zielsveel van mijn man en kinderen van vijf en negen, maar ik wilde alleen maar dat het stopte.” In het bedrijf dat ze samen met haar man runt is ze weken niet geweest. Ze was alleen maar bezig de afkickverschijnselen het hoofd te bieden en was tussendoor in behandeling bij Iriszorg. Daar kreeg ze Clonidine om wat rustiger te worden. Maar dat middel is bloeddrukverlagend en ze ging daardoor regelmatig tegen de vlakte.

Na de ergste dagen volgden weken van misselijkheid, moeheid en een pijnlijk lijf. En ze had het letterlijk in en in koud. Maar langzaamaan ging het beter en na een week of vijf was het ergste voorbij. “Na drie maanden begon ik weer een beetje mezelf te worden. Ik ben nogal opvliegend en ik voelde ineens weer boosheid en blijheid. Toen ik een keer keihard mijn teen stootte was ik oprecht blij om pijn te voelen, hoe gek dat misschien ook klinkt.”

Slaapproblemen

Oxycodon heeft veel ellende aangericht in het leven van Tes en haar familie.” De kinderen zijn veel bij mijn ouders geweest. Ik heb maar gezegd dat ik een zware griep had, want hoe moet je zoiets uitleggen? Mijn man stond aan de zijlijn en dat was ook enorm moeilijk. Hij kon me niet echt helpen, en stond er in het bedrijf alleen voor. Ikzelf moet weer ontdekken wie ik ben. De Oxycodon heeft mijn persoonlijkheid veranderd en die vind ik nu langzaam weer terug. Verder gaat het naar omstandigheden goed, al heb ik wel slaapproblemen. Met slaapmedicatie slaap ik ongeveer drie uur per nacht. Het gekke is dat ik ondanks dat prima functioneer. Blijkbaar heb ik niet veel slaap nodig. Ik maak me er na alles wat er gebeurd is ook niet zo heel druk om.”

Tes is door Iriszorg gevraagd om voor hen als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan en lezingen te houden over Oxycodonverslaving. Dat zou ze dolgraag doen, maar het is niet haalbaar met jonge kinderen en een bedrijf. Wel deelt ze haar verhaal zoveel mogelijk, om anderen te behoeden voor wat haar is overkomen. Heeft ze ooit aan de artsen verteld hoe het haar is vergaan doordat zij haar met het medicijn in aanraking hebben gebracht? “Nog niet echt. Ik ga binnenkort met de huisarts praten, want hij moet weten wat er is aangericht. Zodra ik voor controle voor mijn rug naar het ziekenhuis moet, zal ik het ook daar aankaarten. Het wordt tijd dat artsen in gaan zien hoe groot het probleem eigenlijk is.”

In het programma ‘Radar’ was deze week te zien hoe makkelijk Oxycodon in de apotheek te verkrijgen is met een vals recept. De Radarmedewerkers kregen het medicijn in vijf van de zeven apotheken gewoon mee. Reden te meer voor politiek, apotheken en artsen om alles rondom Oxycodon en de verslavende werking ervan nog eens heel goed onder de loep te nemen.

Uit privacyoverwegingen is gebruik gemaakt van een gefingeerde naam