Gezond oud worden, dat willen we allemaal graag. Als je nog van het leven kunt genieten en fysiek en mentaal fit bent, dan is honderd worden geen straf. Op deze twee plekken in de wereld leven in verhouding veel eeuwelingen: in Ogimi op het eiland Okinawa in Japan en in het dorpje Acciaroli in Zuid-Italië.
Ogimi – Japan
Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven
Volgens de Japanse traditie heeft ieder mens een ikigai, een reden van bestaan. Dat zou één van de geheimen zijn van de inwoners van het Japanse eiland Okinawa. Daar wonen namelijk meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. En er is één dorpje op het eiland dat echt bijzonder is: Ogimi. Het heeft drieduizend inwoners en het hoogste aantal honderdplussers. ‘Dorp van de eeuwelingen’ wordt het ook wel genoemd. Japan heef sowieso de hoogste levensverwachting ter wereld. Mannen worden gemiddeld 85 jaar, de vrouwen 87,3 jaar.
De eeuwelingen noemen optimisme, de natuur opzoeken, dankbaar zijn, veel lachen, in het nu leven en je geen zorgen maken als belangrijke dingen in hun leven. Maar volgens de onderzoekers zit het geheim vooral in de combinatie van een paar leefregels:
Goede voeding
Op het eiland groeit de citrusvrucht shikuwasa die vol zit met antioxidanten. Daarnaast drinkt men er veel thee. Maaltijden bestaan uit bijvoorbeeld tofu, zoete aardappel, wortels, taugé, soja en paprika’s. Vlees staat hooguit één of twee keer per week op het menu, vis is een goed alternatief. Ze eten minstens zeven soorten groente of fruit per dag en amper suiker in pure vorm. Ook belangrijk: ze serveren het eten in kleine schaaltjes en eten langzaam. Het meest opvallend is het tachtig-procent-geheim, je vult de maag tot tachtig procent. Gewoon minder eten dus. Je moet nog een beetje honger hebben als je uitgegeten bent.
Vriendschap en verbondenheid
Een moai is een informele groep mensen met dezelfde interesses. Ze steunen en helpen elkaar, maar doen vooral samen leuke dingen en koesteren hun vriendschap. Feesten en vieringen zijn een wezenlijk onderdeel van het leven in Ogimi. De banden zijn sterk.
Bewegen
De inwoners van Ogimi lopen en bewegen veel, maar ze doen dat matig intensief. Ze werken in de moestuin en wieden het onkruid met de hand. Ze dansen en ze beoefenen Yoga, Tai Chi, Qi Gong en de ochtendgymnastiek Radio Taiso. Iedereen is altijd druk bezig, maar in een rustig tempo, nooit gehaast.
Niet met pensioen gaan
Een groot deel van de Japanners gaat nooit met pensioen. Sterker nog, er is niet eens een echt Japans woord dat ‘met pensioen gaan’ betekent. Actief zijn en nog steeds dingen leren houden je brein scherp. Ze blijven actief tot op hoge leeftijd, zolang ze gezond genoeg zijn. Het sleutelwoord is dat ze het leuk vinden. En dat heeft alles te maken met hun levensdoel oftewel Ikigai. Volgens de Japanners heeft ieder mens een reden om ’s ochtends op te staan, een passie. Dat is je ikigai. Het zit verborgen in je binnenste. Heb je het eenmaal gevonden, dan moet je het volgen en elke dag blijven voeden om zin aan je bestaan te geven. Als je leven betekenis heeft, kom je in een gelukkige flow. Kunst, scheppend bezig zijn, is bijvoorbeeld een ikigai. Kunstenaars, of dat nu schilders, acteurs, muzikanten of beeldhouwers zijn, werken vaak door tot op hoge leeftijd. Omdat ze iets doen dat meer voelt als een levensdoel dan als werk.
Acciaroli – Italië
Nergens ter wereld worden zoveel mensen 100 jaar of nog ouder dan in het dorpje Acciaroli in Zuid-Italië. Meer dan tien procent van de inwoners is de 100 jaar voorbij. Een vijfde van hen is zelfs ouder dan 110. En misschien wel belangrijker: in goede gezondheid.
Fysiek en mentaal 60
Alzheimer en hart- en vaatziekten komen nauwelijks voor en de ouderen zijn zeer zelfstandig. In de dorpsstraat wandelen ze langs de winkels voor hun dagelijkse boodschappen, of voor een praatje met de buurvrouw. Al is het wat onbeleefd om te vragen naar hun leeftijd, ze vertellen vol trots hoe oud ze zijn. En dat ze zich nog ‘benissimo’ voelen. Ze lijken fysiek en mentaal eerder 60 jaar dan 100. Ze lopen nog goed, hebben nauwelijks een bril nodig, kampen niet met ziektes zoals diabetes en zijn nog helemaal bij de pinken. En vooral, ze zijn ontzettend actief.
Samen eten
Volgens onderzoekers speelt het mediterrane dieet een grote rol. De inwoners van Acciaroli koken vers. Met producten uit de directe omgeving. En minstens zo belangrijk: de mensen in Acciaroli zijn gewend samen te eten en te koken, waardoor ze de tijd nemen voor de maaltijd. Ze wonen vaak bij jongere mensen, meestal hun kinderen. Dat houdt ze ook mentaal scherp en gezond.