Hoe het coronavirus eenzaamheid onder ouderen vergroot

Het coronavirus treft kwetsbare ouderen op meerdere fronten. Aan de ene kant is er de angst om besmet en ziek te worden, aan de andere kant de behoefte aan sociaal contact en leuke activiteiten.

Het Coronavirus begint steeds meer impact te krijgen op het dagelijks leven in Nederland. Zeker op dat van de inwoners van Noord-Brabant. Die zien plaatselijke evenementen en sportwedstrijden afgelast worden en moeten al thuisblijven als ze een beetje verkouden zijn. Maar de hele situatie heeft vooral ook veel gevolgen voor onze ouderen.

In het hele land is duidelijk te merken dat er iets bijzonders aan de hand is. Premier Rutte riep deze week op om geen handen meer te schudden. Om vervolgens meteen na de persconferentie de directeur van het RIVM een hand te geven. Tja, het moet ook allemaal erg wennen. Jezelf voorstellen zonder stevige handdruk is best gek. Je roept je naam als het ware in het luchtledige. En die ellebooggroet is grappig, maar ook een beetje ongemakkelijk. En wat als je net in die elleboog geniest hebt? Toch lijkt het voor de jongere generaties allemaal nog wel mee te vallen. Een beetje extra hygiëne en verder gaat het leven gewoon door. Er wordt geruststellend gezegd dat het virus vooral gevaarlijk is voor (zwakkere) ouderen. Maar wat nu als je in die doelgroep valt? Dan heeft het coronavirus toch behoorlijke consequenties.

Minder bezoek en leuke uitjes

Ouderen lopen bij een besmetting een aanzienlijk risico en daardoor kan het virus veel invloed hebben op hun sociale leven. Familiebezoekjes worden afgezegd vanwege verkoudheidssymptomen, mantelzorgers zijn ook voorzichtig en leuke activiteiten worden gecanceld. Dat betekent concreet dat (klein)kinderen minder vaak langs komen en het bridgen of biljarten stil ligt. Hoe jammer ook, het is toch verstandig dat snotterige kleinkinderen even niet op bezoek gaan bij op en oma, zegt viroloog Coretta Van Leer in de Leeuwarder Courant. Ze raadt ouderen en mensen met een zwakke gezondheid verder af om in een volle trein of bus te gaan zitten. Dus ook even geen dagtochtjes meer. Maar die worden binnenkort waarschijnlijk toch allemaal al afgelast. Zoals de activiteiten die omroep MAX normaalgesproken in het hele land organiseert. “Wij vrezen zaken op te moeten schorten ja”, zegt omroepdirecteur Jan Slagter. “Als er een reëel risico is dat bezoekers ziek kunnen worden op onze dagtochtjes, boottrips en ledendagen, dan kunnen ze niet doorgaan.” Datzelfde geldt voor de liveprogramma’s van de omroep. MAX overweegt bijvoorbeeld om Tijd voor MAX tijdelijk zonder publiek op te gaan nemen. Slagter geeft aan dat hij van de leden hoort dat deze doelgroep langer zonder bezoek is dan normaal nu het coronavirus huishoudt. “Dit is een groep die heel snel  het contact met familie of vrienden mist wanneer het onverhoopt wegvalt. Het slaat een gat in de routine die hen geruststelt.”

Luisterend oor

Ook Stichting ‘Met je Hart’ uit Tilburg organiseert normaal gesproken leuke uitjes voor ouderen, maar alles ligt stil. Vrijwilligers van de organisatie bellen de ouderen echter op en bieden een luisterend oor. “Sommige van hen zijn al redelijk geïsoleerd door hun gevoel van eenzaamheid, maar met het coronavirus nog veel meer.  Daarom zijn we momenteel iedereen aan het bellen. We laten ze weten dat we aan ze denken en dat we hopen dat we de draad snel weer kunnen oppakken.” Een vijftiental mensen heeft inmiddels met 150 mensen telefonisch contact gezocht. “We vragen of er buren zijn of eventueel kinderen of kennissen met wie ze contact kunnen zoeken. Dat is lang niet altijd het geval, met dat luisterend oor van onze vrijwilliger zijn ze dan vaak hartstikke blij.”

Meer bellen en facetimen

Het coronavirus treft kwetsbare ouderen dus op meerdere fronten. Aan de ene kant is er de angst om besmet en ziek te worden, aan de andere kant de behoefte aan sociaal contact en leuke activiteiten. Ouderenbond ANBO dringt er bij familie en vrienden op aan om op een andere manier contact te houden als een bezoekje er even niet in zit. Iets vaker bellen of facetimen is een prima alternatief. Verder kun je ouderen die zich flink zorgen maken omdat ze een kwetsbare gezondheid hebben helpen door de beschikbare informatie die er over het virus is op een rijtje te zetten. Daarmee schep je duidelijkheid en dat geeft vaak rust.

 

Bronnen: Nu.Nl. RTL Nieuws, LC, BD.nl