Hoe eenzaam zijn onze ouderen?

Eenzaamheid onder ouderen is een groter probleem dan we denken. Hier een schrijnend voorbeeld.

Zomaar een foto op Instagram van een lege koelkast, geplaatst door een politieagent uit Rotterdam. Het verhaal erbij is enorm triest.

De 92-jarige eigenaar van deze koelkast had al dagen niet of nauwelijks gegeten omdat het hem niet lukte om zijn nieuwe pinpas te activeren. Hij was verward en belde 112 met het verhaal dat zijn pinpas was gestolen. De agenten gingen met hem mee naar de bank, maar omdat de man geen legitimatiebewijs had kon hij geen geld opnemen en dus geen boodschappen doen. Uiteindelijk heeft de politie contact kunnen leggen met een, ook al wat ouder, familielid en hem aangemeld voor zorg.

Verdrietig

Het maakte enorm veel los toen de media het bericht oppikte. “Wat intens verdrietig hoe sommige mensen moeten lijden omdat onze moderne wereld zo ingewikkeld voor hen is,” schrijft iemand in een reactie. Anderen benoemen hoe vreselijk het is dat veel ouderen er alleen voor staan en eenzaam zijn.

Hoe is het eigenlijk gesteld met die eenzaamheid in Nederland? Het Nationaal Ouderenfonds zette wat cijfers en feiten op een rij. Van de 4,1 miljoen 55-plussers in ons land voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. 200.000 van hen zijn extreem eenzaam en hebben slechts één keer in de maand een sociaal contact. Dat zijn wel hele schrijnende cijfers. Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, vooral vanaf 75 jaar. Meer dan de helft van deze groep ouderen voelt zich alleen en tien procent is zelfs zeer ernstig eenzaam. Dat heeft onder andere te maken met het overlijden van een partner of andere belangrijke mensen om hen heen, maar ook met het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Je alleen voelen kan behoorlijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Er is kans op depressie en een hoger stressniveau kan voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk zorgen.

Maatje

In een maatschappij die aan het vergrijzen is en steeds meer ouderen zal gaan tellen, is dit een enorm probleem. Het blijkt echter dat eenzame ouderen het lastig vinden om het onderwerp bespreekbaar te maken, omdat ze anderen er niet mee lastig willen vallen of omdat ze op onbegrip stuiten. Er zullen daarom veel meer verhalen zijn zoals dat van de meneer uit Rotterdam, die de publiciteit niet halen. Het Ouderenfonds heeft aangeboden om voor de 92-jarige man een maatje te zoeken om zich over hem te ontfermen. Dat zou je veel meer eenzame mensen gunnen.

Bron: Het nationaal Ouderenfonds