Het is weer tijd voor de camper

Vrijheid op wielen, wordt het wel genoemd, reizen met een camper. Je kunt gaan en staan waar je wilt, en hebt altijd je eigen onderkomen bij je. Dat betekent een en al avontuur, en het is populairder dan ooit. Wie maakt je wat!

In tien jaar tijd is het aantal campers in Nederland verdubbeld. In april 2021 werd de 150.000ste camper verkocht. En het gaat nog even door. Er wordt gesproken van een recordhoogte volgens de cijfers van BOVAG, Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en dataleverancier RDC. Sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 nam het totale aantal campers in Nederland met meer dan 16 procent toe, tot 152.203 exemplaren op 1 juli 2021. In 2021 verdubbelde ook het aantal NKC-leden tot zestigduizend. De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) is de grootste camperclub van Europa. Van alle campers is twee derde (66 procent) in het bezit van 56-plussers. Het aandeel jongeren dat een camper in bezit heeft, groeit.

Waar ga je heen, waar ga je staan?

Camping

Camperstaanplaats

Wild kamperen

Reizen met een camper biedt vrijheid. Het meest bezochte land bij NKC-leden is nog altijd Duitsland. Frankrijk is eveneens populair, en ook in eigen land rondtoeren met een camper is geliefd. Een overnachtingsplek is in deze landen snel gevonden als je kiest voor een camping. Daar is altijd wel een aantal speciale camperplaatsen beschikbaar. Het is wel aan te raden om zo’n plek van tevoren te reserveren. Vooral in vakantieperiodes. Daarbuiten kun je het erop wagen om op de bonnefooi te reizen en maar te zien bij welke camping of speciale camperstaanplaats je uitkomt om de nacht door te brengen. Voor een plaats op een camping of een camperstaanplaats moet je natuurlijk wel betalen.

Je kunt kosten besparen door ergens vrij te staan, maar dat kan eigenlijk alleen maar in Noorwegen, Zweden en Finland. Hier geldt het zogenoemde allemansrecht. Je mag het land van een ander betreden en genieten van de natuur, mits je uiteraard geen schade veroorzaakt. Er zitten wel grenzen aan. In Finland mag je één nacht op dezelfde plek blijven. In Noorwegen drie nachten, maar niet binnen een straal van honderd meter rond een woonhuis.

Wat veel mensen niet weten, is dat het in deze landen niet is toegestaan om zomaar met een motorvoertuig de natuur in te rijden. Je moet de camper dus wel op de verharde weg parkeren, tenzij het anders is aangegeven. Je mag vaak ook wel op een parkeerplaats staan, bijvoorbeeld ergens in een dorp of bij een supermarkt. Scandinaviërs beschouwen dit echt als overnachten, dus je gaat er niet een feestje bouwen of bbq-en. Als je dat wilt dan moet je echt op zoek naar een wildkampeerplek of een plek op een camping.

In Italië is het op enkele plekken nog mogelijk ergens vrij te staan, maar niet binnen een kilometer van de bebouwde kom, niet binnen vijftig meter van een nationale weg, niet binnen honderdvijftig meter van een drinkwaterwinning en niet binnen honderd meter van een historisch of kunstzinnig monument. Dat wordt dus puzzelen. Ergens in de vrije natuur je camper neerzetten, wordt in sommige landen ook nog wel eens gedoogd. Dan mag je er een nachtje staan, maar ga dan geen eigen terras creëren en er tentjes naast zetten. Check in ieder geval van tevoren wat er wel en niet mag, in welk land je ook maar bent.

Hoe kom je aan een camper?

Camper huren

Camper kopen

Om een campervakantie uit te proberen kiezen veel mensen ervoor eerst eens een vakantie een camper te huren. Eenmaal gegrepen door het campervirus gaan ze op zoek naar ofwel een nieuw exemplaar of een tweedehands camper. Weet dan wel dat er flink veel kapers op de kust zijn. In het eerste halfjaar van 2021 werden er door de vakhandel 9336 gebruikte kampeerauto’s afgeleverd, 41 procent meer dan een jaar eerder en zelfs vier keer zoveel als in de eerste helft van 2008. De particuliere handel in tweedehands campers steeg in vergelijking met de periode januari tot en met juni 2020 met een kleine 5 procent tot ruim 10.000 stuks.

Met een camper op pad, maar welke?

Camperbus

Buscamper

Alkoof

Half integraal

Integraal

Liner

Nu is de ene camper de andere niet. Afhankelijk van het aantal slaapplaatsen dat je wilt, wel of geen sanitaire voorzieningen en het gebruik van de ruimte, zijn er grofweg zes verschillende typen. Een camperbus is de meest eenvoudige uitvoering. Het is een compacte bus met een uitschuifbaar of verhoogd dak. De buscamper is de bestelbus die tot camper is omgebouwd. Deze is zowel in de breedte, lengte als hoogte iets groter dan de camperbus en heeft vaak sanitaire voorzieningen ‘aan boord’.

Dan is er de alkoof die meer op een hoge bestelbus lijkt, met een tweepersoonsbed boven de bestuurderscabine. Met nog te creëren bedden in de bus zelf, kun je hiermee met meerdere mensen op pad. Soms kunnen er wel zes mensen in slapen. En ze zijn voorzien van alle mogelijke sanitaire voorzieningen. Deze campers zijn over het algemeen wel behoorlijk hoog. Daar heb je met het rijden en het brandstofverbruik rekening mee te houden.

De half integrale-camper is fraai uitgevoerd met een keuken en natte cel, maar kent geen ruimte voor een bed boven de bestuurderscabine. In een half-integraal camperbus zitten aparte bedden in de lengte, een tweepersoonsbed in de breedte achterin, een queensbed (losstaand bed in de lengte) of een hefbed (bed dat je weg kunt klappen).

Een integraal camper is een stevige camper zonder op- en afstapjes. Deze camper beschikt soms over een hefbed boven de bestuurder- en bijrijdersstoelen. Als je wilt slapen klap je de stoelen in en zakt het bed uit het plafond naar beneden. De bestuurderscabine maakt bovendien deel uit van het woonoppervlak (vaak kun je dan stoelen draaien) en heeft een groot voorraam zonder raamstijlen, waardoor je zowel tijdens het rijden als wanneer de bus stilstaat en je lekker binnen zit, veel van de omgeving ziet. Deze camper heeft een dubbele bodem die goed isoleert. Dit is een zeer comfortabele camper, die in lengte kan verschillen.

De liners zijn de klasbakken onder de campers. Ze kosten wel een paar ton, en zijn gebouwd op het chassis van een vrachtwagen. Ze lijken op touringcars, en hebben een lengte van acht tot twaalf meter. Deze campers zijn echte huizen op wielen met een slaapruimte, keuken, badkamer en zitruimte.

Weet hoe groot je camper is

Al deze campers zijn prima met een rijbewijs B te rijden, mits het geheel niet boven de 3500 kilo weegt. Is de camper zwaarder dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C) nodig. Voor een liner heb je sowieso een C-rijbewijs nodig.

Eenmaal op pad, voel je je natuurlijk de koning te rijk. Hoog en droog en overal naartoe. Houd er wel rekening mee dat het in sommige steden lastig rijden is. Smalle straatjes en krappe parkeerplaatsen maken het een camperchauffeur niet altijd makkelijk. Dan is het fijn als je een fiets mee hebt. Het geeft wel aan dat je goed moet weten hoe groot je camper is. Het is belangrijk om je daar van tevoren in te verdiepen en met het rijden van de camper te oefenen. Dan weet je welke straat je wel of niet in kunt rijden en of je onder dat ene viaduct door kunt.

Daarnaast kan het ook handig zijn om je goed te verdiepen in de voorzieningen die een camper biedt. Als er geen toilet of douche inzit, dan is dat natuurlijk prima, maar het betekent wel dat je bij een langere reis kiest voor overnachten op een camping waar wel sanitaire voorzieningen zijn.

Welke route ga je met de camper rijden?

Zelf op pad en een route uitstippelen

Gespecialiseerde campervakanties

Eenmaal in het bezit van een camper hoef je het natuurlijk niet bij een paar weken vakantie te houden, maar kun je weg wanneer je wilt. Wie nog een baan heeft zal aangewezen zijn op de weekenden, anderen gaan op pad wanneer ze daar zin in hebben, en blijven weken weg. Zolang het maar leuk is en het weer een beetje meewerkt is er geen reden om naar huis terug te keren.

Er zijn inmiddels gespecialiseerde campervakanties voor wie geen zin heeft om zelf een route uit te zoeken. Zo’n reis brengt je langs de mooiste plekken in een bepaald land en de staanplaatsen voor de overnachtingen zijn geregeld.

De kosten en vaste lasten van een camper

Aanschaf camper of huren camper

Brandstof en staangeld

Motorrijtuigenbelasting en verzekering

Stalling en onderhoud en APK

Autovignetten, milieustickers en tolwegen

De kosten van een camper, nieuw of tweedehands, zijn afhankelijk van voor welke camper je kiest. Je kunt misschien een klein exemplaar voor vijftienduizend euro in de wacht slepen, maar er zijn campers -weliswaar nieuw- die voor het tienvoudige worden verkocht. Voor een camper huren geldt hetzelfde. Reken in ieder geval op minimaal zo’n vierhonderd euro tot duizend euro voor een week. De prijs is ook afhankelijk van het seizoen.

Met een camper rijden betekent dat je meer brandstof verbruikt vanwege het formaat en de zwaarte van de bus, en ook op een camping of camperplaats betaal je staangeld. Een enkele keer mag je ergens gratis een nachtje staan.

Als je een camper koopt, heb je minimaal rekening te houden met verdere vaste kosten zoals de motorrijtuigenbelasting, verzekering, stalling en de camper zal regelmatig gekeurd moeten worden voor de APK. Voor sommige bestemmingen zijn autovignetten en milieustickers vereist en denk ook aan tolwegen. Weet ook dat een camper niet zomaar voor je deur mag staan. Daar zijn regels voor die per gemeente verschillen.

Op pad met de camper

Al met al is het niet de meest goedkope vakantie, maar wel een vakantie die veel vrijheid biedt. Bovendien heb je met een eigen camper de mogelijkheid om het hele jaar je momenten te pakken. Steeds meer mensen kiezen niet alleen voor een campervakantie, maar ook een soort campersabbatical. Die gaan bijvoorbeeld een paar maanden of een jaar met een camper op pad. Een enkeling gaat écht weg. Hij of zij maakt de keuze het huis te verkopen en niet alleen met een camper te reizen maar er ook in te gaan wonen. Voor de meeste mensen een stap te ver, voor die enkeling een droom die uitkomt.