Tips voor een geslaagde wandelvakantie

De zomervakantie komt bijna weer in zicht en misschien overweeg jij wel om dit jaar van je vakantie een echte wandelvakantie te maken. Wandelend trekt de wereld lekker langzaam aan je voorbij en kun je je heerlijk onderdompelen in de natuur van een land. De perfecte manier om te onthaasten. Tenminste, als je deze tips volgt om van jouw wandelvakantie een succes te maken.

Wat is een wandelvakantie nou eigenlijk?

Een wandelvakantie is een vakantie die vooral draait om het maken van, jawel, wandelingen. Maar de ene wandelvakantie is de andere niet. Waar sommige mensen elke dag een korte wandeling maken, bijvoorbeeld van een uur, zijn er ook mensen die uitdagende tochten door de bergen doen met bepakking waarbij ze van de ene slaapplek naar de andere trekken. Een wandelvakantie kan voor iedereen dus iets anders betekenen. Je kunt met een groep gaan wandelen, met je partner of een vriend of vriendin, met je hond of helemaal alleen. En je kunt lekker aan de sjouw in eigen land, of elders op de planeet. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Sommigen zullen zich misschien afvragen wat mensen bezield die op wandelvakantie gaan. Een vakantie is toch immers om lekker te luieren en ontspannen? Maar toch is het helemaal niet zo’n slecht idee om je vakantie grotendeels wandelend door te brengen. Het brengt namelijk nogal wat voordelen met zich mee.

Voordelen wandelvakantie

Je kunt je vast voorstellen dat het gezonder is om je vakantie al wandelend door te brengen in plaats van dagen achter elkaar op een ligbedje met onbeperkt snacks en cocktails tot je beschikking. Lekker in beweging zijn is nu eenmaal goed voor je lijf, en wandelen is een hele gezonde manier om je lijf fit te houden. Toch zijn er nog meer voordelen te verbinden aan een wandelvakantie. Als jij de ene voet voor de andere zet is dat een inspanning, maar in je hoofd zorgt het juist voor ontspanning. Je kunt door te wandelen je hoofd lekker leeg maken. Mindfulness en wandelen worden ook vaak in een adem genoemd. Want door te wandelen vertraag je juist je tempo en neem je meer tijd om stil te staan bij wat er om je heen is, op dat moment. Wandelen zorgt er dan ook voor dat je bloeddruk verlaagt, net als het cholesterolgehalte in je bloed. Je blijft er lekker soepel van en ook de werking van je longen wordt er beter van. Dat zijn nogal wat voordelen! Maar deze voordelen gelden vooral als je je wandelvakantie goed hebt voorbereid en hebt toegespitst op je eigen mogelijkheden.

Locatie, locatie, locatie

Als je een wandelvakantie gaat doen, of dat nou voor t eerst is of wanneer je al wat ervaring hebt, is het belangrijk om te bepalen waar je gaat wandelen. Dat begint natuurlijk al met het land waar je naartoe gaat. Wandelen in Nederland doe je meestal over vrij vlak terrein, dus als je de grens over gaat is het goed om rekening mee te houden dat wandelingen pittiger kunnen zijn. Ben je nog een onervaren wandelaar, dan is het slim om het simpel te houden. Een uitdaging is leuk, maar je moet geen blessures oplopen en het moet wel leuk blijven, het is immers een vakantie. Bepaal dus van tevoren waar je wilt wandelen en zoek ook vast uit welke routes je wilt lopen.

Een goede voorbereiding is…

Eigenlijk geldt voor elke vakantie dat een goede voorbereiding essentieel is. Maar vooral wanneer je een wandelvakantie gaat doen is het verstandig om goed voorbereid te vertrekken. Dat betekent dat je er voor zorgt dat je voor je wandelvakantie al goed getraind hebt in het maken van langere wandelingen, meerdere dagen achter elkaar, zodat je al flink wat kilometers in de benen hebt. Doe je dat niet, dan is de kans erg groot dat je na de eerste wandeltocht al flink wat kwaaltjes krijgt, zoals blaren en protesterende spieren. Ga je tijdens je wandelvakantie kamperen, dan moet je er rekening mee houden dat je ook nog een tent en kampeerspullen moet dragen tijdens het wandelen. Ook dat vergt enige oefening.

Lekker weertje hè

Het is ook belangrijk om te bepalen wanneer je precies een wandelvakantie wilt doen. Daarbij is het slim om rekening te houden met de seizoenen. In de zomer is het natuurlijk zomervakantie, maar dan kunnen de temperaturen ook flink oplopen, wat wandelen niet altijd leuker maakt. Wat dat betreft zijn de lente en herfst ideale seizoenen om een wandelvakantie te plannen. Dit is natuurlijk ook weer helemaal afhankelijk van het land waar je naartoe wilt gaan. Hou met alle weersomstandigheden rekening als je een wandelvakantie gaat doen, want het weer is soms erg onvoorspelbaar.

Wat heb je nodig voor een wandelvakantie?

Wat jij allemaal mee moet nemen op je wandelvakantie is erg afhankelijk van wat je precies gaat doen, waar je dat gaat doen en wanneer je dat gaat doen. Toch zijn er een aantal zaken die je zeker nodig zult hebben of bij je moet hebben tijdens je wandelvakantie.

 • Goede schoenen (zorg voor goede wandelschoenen die goed ingelopen zijn)
 • Een goede en ergonomische rugzak
 • Comfortabele kleding (laagjes zijn handig)
 • Extra kleding voor het geval dat
 • Wandelsokken
 • Regenkleding
 • Contant geld
 • Mobiele telefoon
 • GPS
 • Wandelkaart
 • Je legitimatie en evt medische gegevens
 • Je ICE (oftewel in case of emergency, de gegevens van de persoon die men dan moet bellen)
 • Zonnebril
 • Hoofddeksel
 • Zonnebrand
 • Voldoende eten en drinken voor onderweg (denk aan energierepen, nootjes, druivensuiker, brood)
 • Belangrijke telefoonnummers (reddingsdiensten)
 • EHBO (inclusief blarenpleisters en tekentang)

Wil je alvast wat inspiratie opdoen of je voorbereiden op een wandelvakantie, check dan vooral ook deze Facebook of Instagramaccounts eens; Wandelvrienden, WandeleninNL of Wandelvrouw.