Anne Raaymakers (61) “Je kunt jezelf telkens opnieuw uitvinden”

Digitaal werken is voor Anne niet nieuw. Dat doet ze namelijk al sinds ze zo’n twintig jaar geleden besloot haar baan als psychotherapeut achter zich te laten om andere ondernemers te helpen van hun bedrijf een groot succes te maken en hét trainingsplatform te worden op het gebied van Facebook. Wel nieuw is dat ze dat digitale werken nu combineert met reizen. Dat de verbinding tijdens ons gesprek zo nu en dan even stokt heeft dan ook alles te maken met de IJslandse bergen waar haar camper op dat moment tussen geparkeerd staat.

“Nu ga ik alles doen waarvan ik vroeger zei, dat komt later”

Voor ze naar de gletsjers, watervallen en het lavalandschap vertrok stond haar camper dit jaar al in Portugal, Spanje en Denemarken en hierna reist ze verder naar Zweden. Dit avontuurlijke bestaan stond een jaar geleden nog helemaal niet in de planning. “Het ging fysiek helemaal niet goed met mij. Ik had zoveel pijn dat ik dacht dat ik nooit meer een avontuur zou beleven. De arts had al gezegd dat ik er maar mee moest leren leven. Ik was zo kwaad op mijn lijf. Liep ik vroeger met gemak twintig kilometer, ineens ging dat niet meer. Trampoline springen met een van de zes kleinkinderen? Vergeet het maar. Maar na een ingrijpende operatie, een heupprothese en zes weken revalidatie ging het onverwacht zo goed, dat besloot ik dat dit het moment is om alles te gaan doen, waarvan ik vroeger zei, dat komt later.”

“Ik ben nog niet klaar om te stoppen met werken”

“Ik reis en ik werk. Ik ben wat ze tegenwoordig ook wel een digitale nomade noemen. Financieel gezien hoef ik niet te werken, maar ik ben er nog niet klaar voor om te stoppen met werken. Ik vind het nog veel te leuk! Mijn bedrijven voelen als mijn kindjes en ik wil daar nog graag wat langer zorg voor dragen, voor ik het stokje aan iemand anders overdraag. Maar ik wilde het genieten ook niet uitstellen tot na mijn pensioen. Daarom is dit voor mij de perfecte manier. Je kunt altijd het roer omgooien en jezelf opnieuw uitvinden als het leven je niet bevalt.”

Elke dag om vijf uur op

Anne’s ochtendritueel is sinds zij reist en werkt is niet eens zo heel veel anders dan thuis. “Ik ben een vroege vogel en sta elke dag om vijf uur op. In IJsland is dat helemaal makkelijk want het wordt hier nu niet donker. Dan ga ik aan de slag, en spreek mijn dochter die ook graag vroeg opstaat, vaak nog voor de kleinkinderen naar school gaan. Daarna werk ik tot een uur of tien en klap dan de laptop dicht om leuke dingen te gaan doen. Ik zoek mijn bestemming op Google maps en onderweg stop ik waar ik wil. In IJsland gaat het dan vooral om de prachtige natuur, zoals de indrukwekkende watervallen en gletsjers. De camper maakt flink wat kilometers en ik ontdek zoveel van mijn omgeving als ik kan. Ik zorg ervoor dat ik rond een uur of vier weer op een nieuwe camping aan kom zodat ik zeker ben van een plekje op het beperkte aantal camperplaatsen. Dan ga ik daar op verkenning, werk mijn reisverslag bij, lees een boek of ga met de kleinkinderen zoomen.”

Vertrouwen op jezelf

Haar kinderen en kleinkinderen mist Anne natuurlijk wel, maar alleen voelt ze zich niet. “Ik vind mezelf leuk gezelschap en het heeft ook voordelen om alleen te zijn. Je kunt keihard meezingen met je eigen playlist, zonder te overleggen overal stoppen waar je maar wilt, midden in de nacht een Netflix serie kijken zonder dat iemand daar over moppert. Je hoeft met niemand rekening te houden. Bovendien hou ik van mensen en ben ik sociaal, waardoor je ook snel contact hebt met anderen als je dat wilt. Mensen zeggen wel eens dat ze het moedig vinden dat ik er zo in mijn eentje op uit durf te gaan. Ze zouden dat zelf ook wel willen maar durven niet. Ik vertrouw erop dat wanneer er iets gebeurt, ik dat ook wel weer oplos. Dat doe ik ook als ik een bedrijf opzet of een nieuw product uitbreng. Wat is immers het ergste dat er kan gebeuren?”

Bewijsdrang

Al van jongs af aan voelt Anne een drang om zich te bewijzen. “Mijn moeder vond dat ik naar de Mavo moest, zodat ik verpleegster kon worden en zekerheid zou hebben. Dat was ik helemaal niet van plan. Ik dacht, ik zal wel laten zien wat ik kan bereiken. Als mensen mij voor gek verklaarden omdat ik als alleenstaande moeder op mijn 45ste zonder geld of opleiding besloot een onderneming te starten dan dacht ik, moet je maar eens opletten! Inmiddels is die bewijsdrang grotendeels verdwenen en werk ik omdat ik het leuk vind, een comfortabel leven wil leiden en om te genieten. Maar toch hoor ik soms nog wel eens de stem van mijn moeder in mijn achterhoofd.”

Facebook koningin

Anne liet een goedlopende psychotherapie praktijk achter zich omdat ze er niet gelukkig van werd en iets anders wilde. Ze besloot zich te richten op ondernemers. Ze zag dat veel ondernemers marketing op social media niet goed aanpakken. “Ik was zelf al sinds begin jaren negentig online. Toen ik mijn praktijk startte moest ik mezelf alles aanleren over internet en social media. Ik besloot mijn kennis te delen met andere ondernemers door te gaan bloggen en door cursussen en trainingen te geven. Uiteindelijk besloot ik mij met mijn vierde bedrijf Fan Factor volledig te richten op Facebook. Met name de wat oudere en vrouwelijke ondernemers wisten mij te vinden en konden mijn hulp goed gebruiken. Ik creëerde cursussen waarbij de cursisten leren door te doen, omdat mijn generatie op die manier het beste leert. Dat bleek een gat in de markt. Inmiddels zijn de cursussen ook beschikbaar voor Engelse, Duitse en Belgische ondernemers.”

Beren op de weg

Om de vraag of ze zelf nog wel los kan komen van haar scherm moet ze lachen. “De kleinkinderen maken er wel eens een opmerking over, en de laptop is inderdaad wel mijn wereldje. Waarin ik me kan terugtrekken en waar natuurlijk ook mijn werk uit bestaat. Maar ik klap dat ding ook gemakkelijk dicht om een boek te lezen, te fietsen of te wandelen, of gewoon lekker uit het raam te staren. Genieten van je vrijheid, mijn gezin en familie en de mensen om me heen is het allerbelangrijkste.”

Die vrijheid vindt ze nu hier in IJsland en waar haar camper haar maar naar toebrengt. Mensen die ook zo’n leefstijl ambiëren wil ze het advies geven om niet teveel beren op de weg te zien. “Die beren blijken namelijk in de praktijk meestal gummybeertjes te zijn. Want angsten zijn vaak totaal niet realistisch. Probeer het gewoon, als je die mogelijkheid hebt. Je hoeft niet meteen voorgoed te vertrekken. Zet eerst eens een klein stapje en ga twee weken reizen en werken. Als je dat eerste stapje zet en het lukt dan word je daar al zo gelukkig van. Dan komt de rest vanzelf wel.”