Digitale nomaden Briant en Jaldhara staan ons te woord vanuit de Albanese hoofdstad Tirana. Binnenkort reizen ze af naar Londen, leggen tussendoor wat bezoekjes af in Nederland om vervolgens door te reizen naar Portugal. Vanaf al deze plekken draaien ze een succesvolle online coachingspraktijk voor vrouwelijke ondernemers.
Je komt zelden meer positieve en blije mensen tegen dan Briant en Jaldhara. Wat daar de oorzaak van is? Dat zou zomaar te maken kunnen hebben met hun bijzondere manier van werken en wonen op alle mogelijke plekken in de wereld. “Mits deze plekken voldoen aan drie voorwaarden ofwel de 3 w’s: warmte, (zee)water en wifi. Goeie wifi, welteverstaan,” zegt de 64-jarige Briant. “Waar we ook maar wonen, we hebben 24/7 een goede onlineverbinding nodig.” Jaldhara (61): “Het wonen op verschillende plekken heeft mij flexibeler gemaakt. Ik vind het relaxed om zonder alle mogelijke bezittingen en grote verplichtingen mijn leven te leiden. Dat geeft mij een innerlijke vrijheid die mij, en ons, gelukkig maakt.”
Dat laatste is ook waar het in hun therapeutische coaching om draait. Jaldhara: “We coachen vrouwelijke ondernemers naar een volgend level in hun business en in hun persoonlijke leven. Deze vrouwen ervaren niet alleen remmingen in het ondernemen zelf, het heeft ook met persoonlijke blokkades te maken.” Briant: “Vrouwen timmeren momenteel enorm aan de weg in de maatschappij. Zij willen een volgende stap zetten. Wij noemen dat transformeren. Dat transformeren doe je niet louter met je mind, maar met name vanuit je gevoel. Daarmee kom je bij een diepere laag en daar gaan wij mee aan de slag. Met als doel die eerdergenoemde innerlijke vrijheid bereiken.”
We verdienden bakken geld en leidden een luxeleven
Ze draaien al een aantal jaren de coachingspraktijk en doen dat sinds 2014 online. In 1995 zag hun werkzame leven er echter heel anders uit. In die tijd runden ze een uitzendbureau gespecialiseerd in de zorg. Briant: ” We kwamen beiden uit die branche en wisten wat er nodig was, vooral als het ging om gespecialiseerde hulpverlening. We waren 24/7 bereikbaar. Verdienden bakken geld en leidden een luxeleven.” Dat luxeleven hield echter geen stand. Ook zij kwamen blokkades tegen, mede omdat ze van een spirituele levensstijl ineens in een businessbubble waren beland. Al die jaren van ondernemerschap had ze geen windeieren gelegd, maar de onervarenheid als succesvolle ondernemers en verkeerde keuzes leidden tot een faillissement. Jaldhara: “Nou ja, zo zou je het kunnen noemen. We stopten er zelf mee, met veel schulden als gevolg.” Briant raakte in een burnout en ging in therapie. “Ik kwam op die manier in aanraking met allerlei methoden zoals traumawerk en familieopstellingen. Het bracht me veel goeds en ik ben samen met Jaldhara me daarin gaan scholen. In 2010 was ik zelfstandig therapeut en werkte daarnaast als zzp’er in de zorg.” Jaldhara was al die tijd werkzaam als businesstrainer bij grote (overheids)bedrijven. “Financieel waren we na tien jaar weer redelijk boven Jan, maar emotioneel heeft dat langer geduurd.”
In 2014 ging het roer definitief om
Beiden voelden in 2014 dat het tijd was om het roer om te gooien en nadat ze een succesvolle online methodiek hadden ontwikkeld, kon het grote avontuur beginnen. Ze zegden hun huurhuis op, deden al hun huisraad via Marktplaats weg en streken daar neer waar het leven goed voelde. Briant: “Om zo’n levensstijl aan te gaan moet je bereid zijn afscheid te nemen van bezittingen. Onze spullen passen nu in twee grote koffers en twee vliegtuigkoffertjes. Dat is alles. Winterkleding hebben we nauwelijks, zelfs geen schoenen. We lopen altijd op slippers.” Daarnaast, zo vertelt Briant, verandert ook de band met de familie. “Je ziet elkaar weinig. Het levert een lossere band op en ook dat moet je accepteren. Daarentegen maken wij wereldwijd veel vrienden, wat weer warme banden oplevert.”
Voor welk land gekozen wordt, is een kwestie van voelen gecombineerd met praktische redenen. “We willen graag nog eens naar Cuba, maar daar is de wifi nog waardeloos. Soms stellen we landen op als bij een familieopstelling met de vraag ‘wat gaat een land ons brengen’ of ‘wat gaat een land onze business brengen’. We kiezen het land dat goed voor ons en ons bedrijf is. Zo hebben we een tijd lang in Azië gewoon en in Zuid- en Midden-Amerika. Afgelopen voorjaar waren we op Aruba en Curaçao, heerlijk om er te zijn maar je loopt er financieel wel leeg en daarom zijn we vervolgens naar Albanië gegaan. Hier kun je voor weinig geld leven, wat ons de mogelijkheid geeft om weer even bij te spijkeren.” Er wordt uitgegaan van een jaargemiddelde waar goed van te leven is. “We leven niet per se goedkoop zoals sommige digitale nomaden doen. We huren een huis of appartement, wat meestal wel zo’n vijftienhonderd euro in de maand aan kosten met zich meebrengt. We gaan uit van een gemiddeld budget van vijfduizend euro per maand.”
Ik kan overal leven waar het veilig voelt
Briant: “Waar die reislust vandaan komt? Ik heb het van mijn reislustige vader. Hij nam mijn broers en mij om en om mee op zijn reizen. Ik heb al op veel plekken in de wereld gewoond. Ik ben geboren in het Zweedse Stockholm uit Duitse ouders. In mijn jeugd woonde ik achtereenvolgens in Essen, vanaf mijn vijfde jaar op Tessel en weer later in Driebergen. Met de nieuwe man van mijn moeder verhuisden we, ik was toen 14 jaar, naar Aruba. Daar heb ik het drie jaar lang enorm naar mijn zin gehad, maar we gingen weer terug naar Driebergen. Het reizen heeft me echter nooit losgelaten. Na mijn middelbare school en vervolgopleiding ben ik meteen op pad gegaan. Ik was in Indonesië, Nieuw-Zeeland en Australië. Op mijn 23ste maakte ik een half jaar lang een reis door India, Nepal en Sri Lanka, waar mijn spirituele ontwikkeling begon. Al met al is mijn leven vooral doorspekt met reizen, vooral naar eilanden. Tot op de dag van vandaag.”
Jaldhara: “Het voordeel van al dat reizen is dat Briant veel talen spreekt. Dat geldt niet voor mij. Ik ben een boerendochter, geboren in Drieborg bij Winschoten in Oost-Groningen. Ik houd wel van reizen, en heb dat ook gedaan in de tijd dat ik als sanyassin bij de Baghwan, later Osho, aangesloten was, maar kon nooit echt de stap zetten om in het buitenland te blijven. Wel ben ik zo’n drie keer naar Poona in India afgereisd, waar ik me overigens heel erg thuis voelde, maar kwam altijd weer terug. Na een emotionele persoonlijke gebeurtenis in 2014 durfde ik de sprong te wagen en zijn Briant en ik vertrokken. Ik kan nu overal leven waar het veilig voelt, en dat is op heel veel plekken.”
Of er een plek is waar ze langer of misschien wel permanent zouden willen wonen? “Die plek hebben we nog niet gevonden,” vertelt Briant. Jaldhara: “Mensen vragen ook wel wanneer we teruggaan, naar Nederland. We gaan nooit terug. We gaan door. Ik heb ooit van een huis op Hawaii gedroomd, maar het is vooralsnog bij die droom gebleven.”