Het is weer tijd voor de tekencheck

Teken. Ze zijn er weer, oppassen dus. Hier enkele tips.

Teken. Het zijn maar van die piepkleine beestjes, ze lijken een beetje op onschuldige spinnetjes, maar ze kunnen je ontzettend ziek maken. Nu de temperatuur oploopt en we allemaal weer lekker veel buiten zijn, wordt een toename van tekenbeten verwacht.

Teken leven tussen bladeren en in hoog gras en struikgewas. Natuurlijk zijn de meeste tekenbeten onschuldig. Gemiddeld leiden twee van de honderd beten tot de ziekte van Lyme. Maar een deel van de teken is dus besmet met de Lyme-bacterie die deze ziekte kan overbrengen, met alle gevolgen van dien. Lyme is op zich goed te behandelen met antibiotica, maar als je niet merkt dat je besmet bent kun je er (ernstige) chronische klachten aan overhouden aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. Hoe langer een teek op de huid zit, hoe groter de kans op besmetting.

Zet met een stift of pen een kring om de beet

Dus is het echt verstandig om een check te doen na een bezoek aan bos, heide en duinen. Maar de beestjes komen ook voor in speeltuinen, parken en tuinen. Uit de meldingen blijkt zelfs dat een derde van de beten wordt opgelopen in de tuin. Mocht je een teek vinden, verwijder die dan zo snel mogelijk uit de huid. Daar zijn speciale tangen voor, maar het kan ook met een pincet. Ontsmet het wondje en zet met een stift of pen een kring om de beet. Zo kun je in de gaten houden of er een rode ring of vlek om het wondje ontstaat. Dat is een teken van besmetting. Maar ook bij andere (griepachtige)klachten die op Lyme zouden kunnen wijzen is het raadzaam even langs de huisarts te gaan. Het is verstandig om tot drie maanden na de tekenbeet nog alert te zijn op ziekteverschijnselen.

App Tekenbeet

De app ‘Tekenbeet’

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft de app ‘Tekenbeet’ ontwikkeld die je kunt downloaden en waar je heel veel informatie over het controleren en verwijderen van teken en de ziekte van Lyme kunt vinden. Daarnaast staat er een tekenradar op waar je een voorspelling kunt vinden van de mate van activiteit van teken in Nederland. Een lage activiteit betekent niet dat er dan geen teken zijn, alleen de kans op een beet is kleiner.

De ziekte van Lyme is een (chronische) ziekte die vaak heel veel impact heeft op het leven van de patiënt. Wij zouden graag meer aandacht willen besteden aan het onderwerp. Heb je de ziekte van Lyme en wil je je ervaringen met ons delen, stuur dan een mailtje naar julia@50plusinnederland.nl en we nemen contact met je op.