Van heimwee kun je ziek worden. Ga maar na hoe je je als kind met heimwee, voelde toen je uit logeren ging. Je wilde niks eten, had buikpijn en kon echt niet slapen. Je wilde het liefst zo snel mogelijk weer naar je vertrouwde omgeving en slapen in je eigen bed.
Psychisch en lichamelijk kun je flink last hebben als je verlangt naar je ‘thuis’. Alhoewel het geen officiële ziekte is, kan het wel ziekmakend zijn. Als kind moest je wel, maar als je als volwassene aan heimwee lijdt, wil je niet op vakantie of weiger je die baan elders in het land. Je wilt jouw vertrouwde omgeving niet verlaten.
In het rijtje van aanpassingstoornissen
Volgens onderzoekers kunnen we heimwee in het rijtje van aanpassingsstoornissen scharen. Een psychische aandoening ten gevolge van stress door een grootse verandering in je leven zoals bijvoorbeeld het overlijden van een bekende of een scheiding. Het lijkt misschien nog het meeste op rouw.
Ongeveer tien procent van de volwassenen heeft echt last van heimwee. Wie zijn thuisfront heeft moeten verlaten en aan niets anders meer kan denken dan terug te keren, kan er zelfs depressief van raken. Het onvervulde verlangen krijgt totaal de overhand. Mensen trekken zich terug en worden steeds eenzamer. Het verlangen naar je vertrouwde omgeving wordt op die manier alleen maar groter.
Na één dag ging hij terug naar Den Haag
Sommige volwassenen grijpen dan direct zelf in zoals de Nederlandse voetballer Wesley Verhoek die in 2011 naar Engeland verhuisde om bij Nottingham Forest te gaan spelen. Na één dat ging hij terug naar Den Haag, zo wordt vermeld in een eerder artikel op NPOfocus.
Ook al lijkt het percentage van tien procent weinig dat mensen echt aan heimwee lijden, toch heeft vijftig tot negentig procent van de Nederlanders (kinderen en volwassenen) wel eens een keer last van heimwee. Als je dan toch met je gezin op vakantie gaat, kan het helpen om een aantal vertrouwde spullen mee te nemen zoals foto’s van familieleden of je eigen kussen. Ga in ieder geval niet steeds naar huis bellen, want dat werkt averechts, menen veel mensen.
Lichamelijk voelt ze zich ziek. Ze heeft maagpijn en hoofdpijn van de stress
De Rotterdamse Merel, van de blog De Groene Meisjes (over duurzaamheid en bewuster leven), denkt daar anders over. Vorig jaar nog uitte zij haar problemen met heimwee. Ze schreef in een blog vanuit de Verenigde Staten dat ze daar vreselijke last van heimwee had. “Ik heb regelmatig ontzettend veel last van heimwee, terwijl ik toch echt dertig ben ik heel veel reis.” Ze vertelt in het artikel zich eenzaam, verloren, angstig en nerveus te voelen. Lichamelijk voelt ze zich ziek. Ze heeft maagpijn en hoofdpijn van de stress. “Ik mis alles en iedereen van thuis, ik heb de hele tijd het gevoel dat ik in huilen kan uitbarsten en soms gebeurt dat ook.” De dagen duren volgens haar eindeloos.
“Ik heb de ergste heimwee als ik alleen op reis ben. Ook als ik met een groepsreis mee ga, maar daar toch als een individu ben. Wanneer ik met iemand weg ga die dicht bij me staat, is het veel minder erg tot bijna niet aanwezig.” Haar remedie: vooral toegeven aan haar heimwee-gevoelens. Ze belt zo vaak naar huis als ze wil. Ze forceert zichzelf niet om geen heimwee te hebben en accepteert het. Dan gaat het volgens haar het snelste over. “Maar het werkt voor iedereen verschillend. Er is niet één aanpak en je moet jezelf vooral niet dwingen de aanpak van een ander te volgen.”
Tijd is een goeie heelmeester, erover praten ook
Toch blijft ze reizen omdat ze het fantastisch vindt en vreselijk tegelijkertijd. Ze wil veel van de wereld zien en heeft het er voor over. Ze kiest regelmatig voor een reisgenoot die weet dat ze heimwee heeft. “Wanneer ik voel dat ik begrepen word door mijn omgeving, scheelt dat al enorm voor alle angstgevoelens en het verdriet.”
Of je heimwee hebt of kans hebt op gevoelens van heimwee heeft voor een groot deel met je karakter te maken. Heb jij het al moeilijk met bijvoorbeeld de verandering van een baan of het verhuizen naar een andere woning, dan heb je meer kans op heimwee dan een ander die dat niet heeft.
Tijd is een goeie heelmeester, maar erover praten ook. Je moet je er misschien toe zetten, maar nieuwe mensen ontmoeten is ook erg belangrijk om over die heimwee-drempel heen te komen. En als je ergens echt niet kunt aarden, dan blijft er nog maar één optie over: terug naar je vertrouwde omgeving.
Bron: o.a. Npofocus/De Groene Meisjes