Veel mensen zien lopen als een vanzelfsprekendheid. Daarom is het in het dagelijkse leven hinderlijk als je met een voetprobleem te maken krijgt. Er zijn in Nederland miljoenen mensen die met voetklachten kampen. Veel van deze klachten hebben houdingsproblemen tot gevolg, die met de juiste behandeling voorkomen kunnen worden. Het percentage Nederlanders dat ooit in het leven last krijgt van voetproblemen bedraagt op het moment 57 procent en dit zal alleen maar verder toenemen. Een groot aantal mensen merkt pas nadat er klachten optreden hoe belangrijk de voeten zijn. Gelukkig is er voor elk voetprobleem een behandeling en oplossing, die de klachten die uit het probleem voortkomen effectief helpen te bestrijden.
In dit artikel bespreken we de voetproblemen die uit reuma en diabetes mellitus kunnen voortkomen en hoe de daaruit voortvloeiende klachten door steunzolen aan te meten verholpen kunnen worden.
Reumatische voet
Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen en botten, ofwel het bewegingsapparaat. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Iedereen kan deze ziekte krijgen, ongeacht de leeftijd. Er bestaan een paar grote groepen van reuma, waaronder: artrose, auto-immuunziekten/ontstekingsreuma, osteoporose, jicht en weke delen-reuma. In de voeten kan reumatoïde artritis optreden. Deze chronische ontsteking veroorzaakt pijn, zwellingen van de gewrichten, roodheid, knobbels bij de tenen of stijve voeten. Ongeveer zeventig procent van de mensen met reumatoïde artritis hebben voetklachten. Door de (soms) veranderde stand van de tenen, passen of lopen schoenen niet meer goed met vermoeidheid en pijn tot gevolg.
Al deze klachten vallen onder de noemer ‘reumatische voet’ en dienen tijdig te worden behandeld om verdere schade te voorkomen. Het is helaas nog niet mogelijk om van reumatoïde artritis te genezen, maar de voetklachten kunnen wel goed worden behandeld.
Voetproblemen bij diabetes
Ook de ziekte diabetes mellitus (suikerziekte) heeft vaak een weerslag op de voeten. Er kunnen gemakkelijker wondjes ontstaan doordat de doorbloeding bij bepaalde diabetespatiënten slecht is. Het gaat daarbij voornamelijk om patiënten met diabetes type 2. Met behulp van een Simms classificatie wordt het verhoogde risico op wondjes bij diabetespatiënten aangegeven. Dit is een model dat is ontwikkeld om het stadium van voetproblemen bij diabetes aan te geven. Hoe hoger de classificatie, hoe groter het risico op wondjes. Als die onopgemerkt blijven, kunnen ze ernstige gevolgen hebben zoals ontstekingen die de bloedsuikerspiegel verder kunnen ontregelen en veel pijn tijdens het lopen. Het is daarom van levensbelang dat er op tijd actie wordt genomen.
Steunzolen bij reumatische en diabetische voeten
Het is cruciaal dat de voeten van diabetespatiënten met een Simms classificatie van één of hoger tijdig worden behandeld wanneer dat nodig is en regelmatig worden gescreend. Hetzelfde geldt voor voetklachten die ontstaan als gevolg van reumatoïde artritis. Een orthopedisch schoentechnicus of podoloog in Hoorn kan orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC), orthopedische schoenen of steunzolen aanmeten. Bij een reumatische voet of diabetische voet bieden steunzolen schokdemping, ondersteuning en comfort tijdens het lopen, waardoor pijnlijke drukplekken worden voorkomen. Omdat deze speciale zolen extra zacht en met precieze zijn ontwikkeld, bieden ze een oplossing voor de meest gevoelige voeten.
De redactie van 50plus is niet betrokken bij of verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.