Herman van Veen zat onlangs aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Kijkers noemden het gesprek ontroerend, verstillend mooi en boeiend en hadden wel de hele avond naar Van Veen willen luisteren. Bijzonder was ook dat Matthijs de zanger alle ruimte gaf. 73 jaar is hij inmiddels en hij vertelt over het ouder worden. “Ouder worden doe je voor het eerst. Alles is fris en nieuw. Er gaat een wereld voor je dicht”.
Wie door het lezen van die zin, uit zijn boek ‘Voor het eerst’ denkt dat het een klaagzang is over wat je allemaal verliest als je ouder wordt, zit er helemaal naast. Want het gaat goed met Herman van Veen, al heeft hij wel last van akoestische knieën. Maar dat komt door de shuffle die hij doet in zijn voorstellingen en valt onder de noemer kleine pijntjes. En ja, het gesprek ging ook over angst voor de dood, maar op een ontroerende manier. Je verliest nu eenmaal veel mensen als je ouder wordt en hebt het daar over. Zoals over pianist Erik van der Wurff, waar hij een halve eeuw mee op het podium stond. Twee jaar geleden zat hij nog samen met Erik aan tafel bij DWDD, die moeite had om de trap in de studio op te komen. Inmiddels is zijn vriend er niet meer.
Aan de zoldertrap
Van Veen vertelt dat hij gezegend is met een goed gestel. En dat hij het bijna als een plicht voelt daar goed voor te zorgen. Het mondt uit in een grappig deel van het gesprek, waarin een goedlachse Herman beschrijft hoe hij iedere dag aan de zoldertrap hangt om zijn wervelkolom uit te laten zakken. Met succes, want waar leeftijdsgenoten soms vijf centimeter zijn gekrompen, is hij zelf maar een halve centimeter kleiner dan toen hij twintig was. Voor wie dit nu meteen wil gaan proberen een waarschuwing van de levenskunstenaar: zorg dat je weer voorzichtig op de grond landt. Herman van Veen is niet alleen een rasverteller die ook het publiek erbij betrekt, maar zijn taalgebruik is poëtisch te noemen. Kaal zijn, ja dat was ook wel een dingetje. Al sinds hij een jaar of 24 was ‘groeit zijn haar naar binnen’. Om de kaalheid tegen te gaan probeerde hij de nodige middeltjes, waaronder klappervet. “Mensen konden me voorbij horen ruiken”.
Niets kan je voorbereiden
Aangrijpend wordt het als Van Veen vertelt over het verlies van zijn ouders. Hij verloor hen achttien jaar geleden kort achter elkaar, maar heeft nog zeker eens per maand de neiging om de telefoon te pakken en hen te bellen. “Niets kan je voorbereiden op het verlies van je ouders en op wat het met je gaat doen. Je hebt geen enkel idee. Er is een onvoorwaardelijkheid in die relatie. Dat raak je kwijt.” Hij was de eerste jaren na hun ‘verscheiden’ zoals hij het zo mooi noemt, flink in de war. Op het afscheid van zijn moeder werd een nummer gedraaid waarvan hij nooit had geweten dat de tekst daarvan bij haar paste. “Toen ging ik me afvragen, wat heb ik nog meer over hen gemist?” Hij ging op ontdekking en leerde veel over zijn ouders, juist na hun dood. De tijd van ouder worden noemt hij de rijkste tijd van zijn leven. De rouw en het verdriet als je een geliefde verliest, maken na een tijd plaats voor iets groters: de herinneringen aan het geluk.
Liefde van later
De uitzending eindigt met het prachtige lied van Jaques Brel, Liefde van later, met daarin de zin ‘de zoete oorlog van het minnen’. “Als ik dat lied zong, dacht ik altijd aan mijn ouders. Ik heb nooit mensen gezien die zoveel van elkaar hielden als zij. Ze lagen gearmd in bed.”
Het boek ‘Voor het eerst, verhalen over ouder worden’ is vanaf morgen te koop. Wil je de uitzending terugkijken? Dat kan hier.
Foto: Wikimedia