Heeft de griep je al te pakken gehad?

Griepje te pakken? Laat dat verkleinwoord maar zitten, want de griep is 'serieus business'. Je kunt er aan overlijden.

Al acht weken lang gaat de griep rond en we spreken van een epidemie, wat het geval is als meer dan 51 op de 100.000 mensen de griep hebben.

In de winter overlijden er gemiddeld meer mensen door longontstekingen, hart- en vaataandoeningen en infecties van de luchtwegen. De griep doet daar nog een schepje bovenop. Je kunt er echt aan dood gaan. Aan dood gaan? Jazeker. Er zijn tussen november van het vorige jaar en januari dit jaar ruim 43000 aan de griep overleden.

Het is geen uit de hand gelopen verkoudheid

Even voor de duidelijkheid. De griep is geen uit de hand gelopen verkoudheid. Het is een ander virus dat verkoudheid veroorzaakt. Het griepvirus staat echt op zich, is besmettelijk (al vanaf voordat de griep zich openbaart) en wordt overgebracht door druppeltjes in de lucht via hoesten, niezen, praten, maar ook via de handen of andere voorwerpen.

Je hebt koorts en pijn

Bij griep is er sprake van koorts, koude rillingen, hoesten, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Onder andere mensen met hartproblemen of een longziekte, kunnen door de griep eerder longontsteking oplopen dan mensen die dat niet hebben. Voor hen is het dus sowieso al een serieuze zaak als de griep rond gaat.

Griepprik kan de griep niet helemaal voorkomen

Voorkomen is beter, dus hoest in een papieren zakdoek of in het kuiltje van je elleboog. Was je handen, gooi zakdoekjes direct weg. Ventileer het huis goed en houd voorwerpen die vaak thuis aangeraakt worden, schoon, zoals deurknoppen bijvoorbeeld. Een griepprik kan de griep niet helemaal voorkomen, maar als je er door geveld wordt, heb je vaak wel minder klachten als je de prik hebt gehad.

Trek er maar een week voor uit

Griep moet je echt uitzieken. Trek er maar een week voor uit. Rust is een belangrijk medicijn. Het gaat dan ook vaak vanzelf over, maar als de koorts aanhoudt (langer dan vijf dagen) en je het benauwd krijgt, dan is het van belang de huisarts te bellen.

Bron: RIVM