Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Na een avondje uitgaan, na een week hard werken of tijdens een verkoudheid. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Sommige mensen hebben echter dagelijks hoofdpijn, of regelmatig last van aanvallen van hoofdpijn. Dan verstoort hoofdpijn het dagelijks leven zodanig dat er echt iets aan gedaan moet worden.
Wat is hoofdpijn?
Hoofdpijn is geen ziekte. Het kan wel een symptoom zijn van een aandoening zoals bijvoorbeeld migraine. Volgens huisartsen moet er bij hoofdpijn vooral goed naar iemand worden geluisterd. En er moeten gerichte vragen worden gesteld.
Welke soorten hoofdpijn zijn er?
Eigenlijk kunnen we drie soorten hoofdpijn onderscheiden: spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.
-Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn waarbij er druk in het hoofd wordt gevoeld. Je kunt in de meeste gevallen gewoon werken of het huishouden doen. Het houdt niet al te lang aan, maar spanningshoofdpijn kan wel chronisch worden. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Een paracetamol soms ook.
-Migraine komt in aanvallen van een paar uur tot een dag of drie. Het is een kloppende hoofdpijn die vaak aan één kant van het hoofd zit. Als je je inspant, wordt het erger. Soms wordt iemand er misselijk van en moet overgeven of kan slecht tegen licht of geluid. Meestal is het niet te doen om te werken of andere activiteiten uit te voeren. Vaak ligt iemand met migraine in bed in een zo rustig en donker mogelijke kamer. Bij migraine worden medicijnen voorgeschreven. Sommige medicijnen moeten worden genomen als de aanval zich inzet, andere om een aanval te voorkomen, maar die moeten dan vaak dagelijks worden geslikt.
-Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor, maar is wel ernstig. De pijn is heftig en komt in aanvallen van een kwartier tot drie uur. Dat kan meerdere keren per dag zijn. Het gaat om een stekende pijn achter een oog en bij de slaap. Mensen met clusterhoofdpijn hebben tijdens een aanval vaak een rood en tranend oog of een hangend ooglid. In tegenstelling tot bij migraine gaat iemand met deze vorm van hoofdpijn niet in bed liggen, maar wordt juist heel onrustig. Om aanvallen te voorkomen kunnen er preventief medicijnen worden genomen. Een andere methode is het inademen van honderd procent (medische) zuurstof.
Wanneer moet ik met hoofdpijn naar de huisarts?
Als hoofdpijn het dagelijks leven negatief beïnvloedt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan omdat hij of zijn medicijnen of een therapie kan voorschrijven die de klachten kunnen verminderen of wegnemen. Je moet dan wel weten om welke soort hoofdpijn het gaat. Als hoofdpijn plotseling optreedt, zonder aanwijsbare reden zoals een drukke werkweek of wat dan ook, dan is het wel belangrijk om meteen naar een arts te gaan.
Welke medicijnen?
Voor iedere vorm van hoofdpijn bestaan verschillende medicijnen. Het is belangrijk de arts te vertellen wat jij voelt en wat je in het dagelijkse leven doet. Soms is hoofdpijn een reactie op bepaald voedsel of komt het door spanningen of een depressie. Dat moet goed onder woorden worden gebracht.
Wat veroorzaakt hoofdpijn?
Er zijn veel oorzaken te noemen, van te veel drinken tot te veel stress. Er is echter een aantal voedingsmiddelen en ook gedragingen te noemen waar je hoofdpijn van kunt krijgen.
Hoe weet ik dat hoofdpijn geen symptoom is van een ernstige ziekte?
Wie alleen hoofdpijn heeft zonder andere ziekteverschijnselen zoals uitvallen, ineens slechter zien of praten of gedragsstoornissen, hoeft niet bang te zijn.
Hoe wordt hoofdpijn behandeld?
Wie dagelijks of zeer regelmatig last heeft van hoofdpijn, krijgt daar in de meest gevallen medicijnen voor. Welk medicijn is afhankelijk van de soort hoofdpijn. Soms is een therapeutische behandeling de oplossing.
Wist je dit:
Koffie en hoofdpijn
Overmatig koffie drinken kan hoofdpijn veroorzaken. Dat geldt ook voor andere caffeïnehoudende dranken. Maar het kan ook andersom. Dat je juist hoofdpijn krijgt door het niet te drinken. Je bent dan eigenlijk caffeïneverslaafd. Iedere ochtend start je met een flinke mok koffie en als je dan op zaterdag uitslaapt, sta je op met barstende koppijn. Die vervolgens verdwijnt als je je koffieshot weer hebt gehad.
Kater en hoofdpijn
Je hebt een feestje gehad, flink wat gedronken en de volgende morgen ben je misselijk en hebt flinke hoofdpijn. Mogelijk komt dat door de verwijdering van de bloedvaten door de alcohol. In zo’n geval kan methanol de boosdoener zijn, een stof in bepaalde dranken. (rode wijn, rum). Maar er gaan ook stemmen op die beweren dat doordat je vanwege de alcohol veel moet plassen, je gewoon uitgedroogd raakt. Dat veroorzaakt ook hoofdpijn. (veel water drinken erna!)
Sport en hoofdpijn
Lichamelijke inspanning kan hoofdpijn en zelfs migraine uitlokken. Dat kan worden veroorzaakt door de spanning op schouder- en nekspieren bijvoorbeeld. Maar ook hier kan een vochttekort (te weinig drinken) de veroorzaker zijn.
IJsje en hoofdpijn
De befaamde Icepeak-headache! Bij een ijskoud ijsje of een slok koude drank voel je ineens die steken in je voorhoofd. Vaak zie je mensen dan ook naar hun voorhoofd grijpen en een verwrongen gezicht trekken. Het is onschuldig, maar wel vervelend. Hoe het komt is niet bekend. Het kan zich ook voordoen bij het tegen de wind in fietsen in een hagelbui of bij andere extreme kou.