Goed luisteren, naar je koelkast bijvoorbeeld

Een pratende koelkast, Google Home die de lampen voor je uitzet. Communiceren met apparaten wordt steeds belangrijker. Ernaar luisteren dus ook.

Er komen steeds meer apparaten in omloop die een spraakgestuurd systeem hebben. Handig natuurlijk, maar des te belangrijker is het dat je gehoor optimaal blijft om hier gebruik van te kunnen maken. Oudere mensen met een slecht gehoor zouden het er dan ook niet bij moeten laten zitten, want er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om iets aan slechthorendheid te doen.

Slechts 4 op de 10 mensen maakt echter gebruik van hulpmiddelen om hun gehoor te optimaliseren. Best weinig als je je realiseert dat 5 procent van de wereldbevolking gehoorverlies heeft. In Nederland gaat het om 1 op de 10 mensen. De techniek als het gaat om bijvoorbeeld hoorapparaten verbetert sterk en nu blijkt dat maar liefst 17 procent van de 65-plussers gehoorverlies heeft, is daar zeker behoefte aan.

Pratende koelkast

Vooral nu er ook steeds meer spraak gestuurde apparaten ons huis binnen komen zoals televisies en koelkasten met een ingebouwde spraakassistent. LG ontwikkelde in 2012 al de ThinQ Smart koelkast, met een soort van ingebouwde diëtist die jou vertelt wat je wel en beter niet kunt eten.

Zet de lampen uit!

Ook zijn er de spraak gestuurde apparaten zoals de Amazon Echo, een speaker die je met je stem bedient en Google Home, een apparaatje dat je in je huiskamer neer kunt zetten en waar je van alles aan kunt vragen. Lijkt een beetje op Siri, maar bij dit apparaat kun je ook met je stem vragen om films en video’s op Netflix en YouTube, het uitzetten van de lampen in je huis of muziek af te spelen. (waarschijnlijk bij ons eind dit jaar in het Nederlands beschikbaar).

Fabel

Oorzaken van gehoorverlies zijn, naast ziekten en andere aandoeningen, bloot staan aan harde geluiden (concert, machines) of de telefoon te hard zetten. Volgens KNO-arts Mylanus van het Radbouw UMC kan gehoorverlies iedereen treffen, ongeacht leeftijd of leefstijl. Daarom is het belangrijk altijd goed op je gehoor te passen. Dat slechthorendheid een natuurlijk onderdeel is van het ouder worden, lijkt een fabel.

Apple

Naast hoorapparaten is bij ernstig gehoorverlies een cochleair implantaat mogelijk. Een inwendig implantaat met een uitwendige geluidsprocessor. Zelfs Apple bemoeit zich hier inmiddels mee. Je zou de CI via je iPhone kunnen bedienen, bijvoorbeeld om het volume te regelen of om GPS-aanwijzingen en Siri of telefoongesprekken, muziek, filmpjes, games direct naar de processor te streamen.

Bron: Metronieuws