GHB: wat is het en wat moet je erover weten?  

GHB is een afkorting en staat voor Gamma Hydroxy Butyraat. Vroeger werd GHB ingezet als narcose bij operaties, maar omdat het middel gevaarlijke bijwerkingen heeft wordt dit nu niet meer gedaan.

Wanneer je GHB in een lage dosering inneemt kan het voor een plezierig en ontspannend gevoel zorgen. Wat dat betreft lijkt het op de werking van alcohol, maar in tegenstelling tot alcohol is GHB een verboden harddrug. In Nederland staat GHB op Lijst I van de Opiumwet. Het is verboden om GHB te maken, verhandelen of in het bezit te hebben.

Date rape drug 

GHB wordt veel gebruikt op festivals en feestjes. Het gevaar zit hem in het feit dat je er al snel teveel van neemt waardoor je bewusteloos kan raken. Het middel wordt daarom ook met opzet in drankjes gedaan. Op die manier kan iemand misbruik van je maken. Het werkt ontremmend waardoor je bijvoorbeeld dingen kan doen die je achteraf niet wilt, zoals bijvoorbeeld seks met iemand hebben.

Hoe werkt GHB? 

Hoe het middel precies werkt is niet bekend. Wat we wel weten is dat GHB inwerkt op stoffen in de hersenen en prikkels overbrengt tussen cellen. Wanneer je GHB gebruikt merk je de effecten ongeveer na 15 tot 45 minuten. Het hangt af van wat je hebt gegeten.

Hoe ziet GHB eruit? 

GHB is een vloeistof zonder kleur of geur en smaakt zoutig. Het wordt meestal bewaard in een buisje. In zo’n buisje zit dan 4 tot 5 ml GHB. De prijs van een buisje ligt rond de vier Euro.

GHB is een drug die je gemakkelijk zelf kan maken, want de ingrediënten kan je via Internet bestellen. Je kan het van GHB, een schoonmaakmiddel en natronloog (gootsteenonstopper) maken. Naast dat het in vloeistof verkrijgbaar is het ook mogelijk om het in poedervorm te nemen.

Wat is het effect van GHB? 

Wanneer je GHB inneemt krijg je een warm en vredig gevoel. Ook werkt het libido verhogend. Je wordt vrolijk, ontspannen, rustig en het neemt angsten weg. Bij een kleine hoeveelheid lijkt het op de effecten die je krijgt van het drinken van alcohol.

Wat zijn de gevolgen van GHB? 

Risico’s van GHB zijn: duizeligheid, tijdelijk geheugenverlies, hersenschade of misselijkheid. De kans is groot dat je teveel GHB inneemt, dat komt omdat de concentratie van GHB en het gewicht in vloeistof verschilt. Een te hoge inname is zeer gevaarlijk en kan tot de dood leiden. Het risico daarop is nog groter wanneer je GHB tegelijkertijd inneemt met slaapmiddelen, medicijnen of alcohol. Je ademhaling is van slag, je kan bewusteloos raken, je tong inslikken of stikken in je eigen braaksel.

GHB is niet de perfecte drug 

Ondanks die risico’s zien gebruikers het als een drug die ideaal is. Je zelfvertrouwen krijgt een boost, het is goed voor je libido, niet duur, relatief makkelijk aan te komen, je kan het zelf maken en ook gemakkelijk te verbergen. Het ziet er immers vloeibaar uit, net water. Nog een voordeel is dat je de volgende dag geen kater hebt. Hierdoor is GHB een populaire drug en wordt het onder diverse groepen gebruikt. Zowel hoog en laag opgeleiden en mensen in de stad en in een dorp gebruiken het. Verder wordt het in het uitgaansleven veel gebruikt, maar de drug is evengoed thuis populair. Regelmatig verschijnen er berichten in de media over incidenten met GHB.

GHB is moeilijk te doseren

GHB heeft nogal wat bijwerkingen. Naast de genoemde symptomen kan je bijvoorbeeld stuiptrekkingen krijgen of een slap gevoel in je spieren. Dit komt omdat het middel zo lastig te doseren is. Het verschil tussen een normale dosis en een overdosis is minimaal. Wanneer er sprake is van een overdosis kan je in coma raken of lange tijd bewusteloos.

GHB werkt verslavend 

Daarnaast is GHB erg verslavend. Wanneer je per dag meerdere keren GHB gebruikt kan je na enkele weken al verslaafd raken. Stop je er plots mee dan krijg je afkickverschijnselen. Die kan je ook krijgen als je een lagere dosering inneemt. Symptomen waarmee je mee te maken kan krijgen zijn: angsten, depressies, hallucinaties of hartritmestoornissen.

Een elliptische aanval is eveneens mogelijk of een delirium. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Vandaar dat mensen die verslaafd zijn aan GHB het beste contact op kunnen nemen met een expert op het gebied van stoppen of een arts. De ontwenningsverschijnselen zijn heftig en daarom heb je hulp van een professional nodig wanneer je wilt stoppen. Pogingen om af te kicken duren vaak lang en je hebt een grotere kans op terugval wanneer je het vergelijkt met andere verslavende middelen.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van GHB?

Wanneer je stopt met het gebruik van GHB beginnen de ontwenningsverschijnselen snel. Ongeveer 1 tot 6 uur na het laatste gebruik. De symptomen lijken op die van stoppen met alcohol alleen zijn ze een stuk heviger. Zelfs wanneer je maar heel kort GHB dagelijks gebruikt krijg je te maken met die heftige verschijnselen. Heb je geluk en heb je milde symptomen dan bestaan die uit: angst, zweten, trillen, een versnelde hartslag, misselijkheid, overgeven en slapeloosheid. Het proces verloopt onregelmatig. Soms zijn de symptomen mild, dan weer heftig. Wanneer je afkickt zonder hulp loop je zelfs het gevaar om te overlijden, je kan bijvoorbeeld te maken krijgen met acuut nierfalen. Vandaar dat je altijd hulp moet zoeken.

Wat kan je als omgeving doen als iemand regelmatig GHB gebruikt? 

Heb je iemand in je omgeving die regelmatig GHB gebruikt dan is dat moeilijk. Het kan zijn dat diegene vaak bewusteloos raakt. Iemand die verslaaft is aan GHB toont weinig interesse in anderen en vind het lastig om zich aan afspraken te houden. Dat kan voor jou lastig zijn en je maakt je uiteraard zorgen over de gezondheid van diegene.

Wanneer je daarmee zit bespreek dat dan met diegene en kies daarvoor een rustig moment. Vertel wat het met je doet en wat de veranderingen bij die ander zijn sinds het gebruik van GHB. Probeer om duidelijk aan te geven welke nadelen er zijn en dat zijn of haar gebruik ook gevolgen voor jou heeft. Geef op het eind van het gesprek aan waar hulp verkrijgbaar is, de ander moet daar wel open voor staan. Je kan zelf het probleem ook bespreekbaar maken bij anderen die je goed vertrouwd. En natuurlijk kan je zelf contact opnemen met professionals om te vragen om tips.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top