Gezond leven kan nierschade voorkomen

Veel mensen met chronische nierschade zijn zich daar niet van bewust. Mensen met chronische nierschade hebben een verhoogde kans op nierfalen en op overlijden door hart- en vaatziekten.

Gezond leven kan het risico op nierschade sterk verminderen. Op 9 maart is hier tijdens World Kidney Day landelijk aandacht voor.

Op 9 maart is er tijdens World Kidney Day wereldwijd aandacht voor nierziekten en niergezondheid. Vooral over dat laatste punt is nog veel onbekendheid. Zo zijn veel mensen zich niet bewust dat een leefstijl met overmatig zout eten, roken en overgewicht slecht is voor de nieren. Volgens cijfers van de Nierstichting heeft ruim tien procent van de Nederlandse bevolking chronische nierschade (1,7 miljoen mensen), veertig procent daarvan (680.000 mensen) weet dat niet. Een gezonde leefstijl kan veel problemen voorkomen. Het thema van Wereldnierdag is dit jaar dan ook ‘gezonde leefstijl voor gezonde nieren.’

Beter begrijpen
“Nierschade is een belangrijke oorzaak van sterfte aan hart- en vaatziekten,” zegt Anique ter Braake. Zij is promovendus bij de afdeling Fysiologie van het Radboudumc en onderzoekt de invloed van fosfaat in het bloed op aderverkalking. “Het is onderzoek op een heel fundamenteel niveau. We proberen te begrijpen hoe een verstoring van de zoutbalans kan leiden tot hart- en vaatziekten. Deze verstoringen beginnen vaak bij een verslechterde nierfunctie. Als we deze basisprocessen in het lichaam begrijpen, kunnen we op de langere termijn nierziektes ook beter begrijpen.”

Kritische vragen
Tussen haar drukke onderzoekswerk door organiseert Anique dit jaar de bijdrage van het Radboudumc aan World Kidney Day. “Samen met de afdelingen Fysiologie, Farmacologie/toxicologie, Laboratoriumgeneeskunde, Pathologie, Kindernefrologie en Nefrologie oganiseren we in de ochtend een informatiemarkt voor nierpatiënten van ons eigen ziekenhuis. Hier laten we zien wat zij aan nieronderzoek doen. Themaleider Joost Hoenderop geeft een college over de nier, er is een ‘kidney on a chip’ en er zijn demonstraties over pathologie, ijzerhuishouding en niercellen in het lab. Vorig jaar was dit een enorm succes. Het leidde vaak ook tot leuke discussies en kritische vragen van patiënten. Wat levert dit onderzoek mij op? Het dwingt onderzoekers ook om hier goed over na te denken.”

Landelijk event
In de middag vertrekken patiënten en onderzoekers naar Utrecht voor een landelijk event, waarbij ook de andere UMC’s betrokken zijn. Onderzoekers en artsen vragen met een fietstour aandacht voor nieronderzoek. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis is daarnaast een markt met simulaties, workshops, spelletjes voor kinderen en demonstraties over gezond eten, bewegen en onderzoek. Anique: “Het nieronderzoek is in Nederland sterk afhankelijk van giften. We moeten daarom het belang van het onderzoek naar oplossingen voor nierziekten goed duidelijk maken. Nierschade is nu nog niet te herstellen. Bij ernstige schade is dialyse, of uiteindelijk transplantatie, nu nog de enige oplossing.”

Meer informatie over World Kidney Day: http://www.worldkidneyday.nl/