Als je een hersenbloeding overkomt, zijn de gevolgen veelal groot, zoals verlamming en spraakproblemen. De dit jaar overleden schrijfster en tv-persoonlijkheid Martine Bijl schreef er het boek Rinkeldekink over, dat de NS Publieksprijs kreeg.
Een verlamde arm, een scheve mond of niet meer goed kunnen praten, hoofdpijn, duizeligheid of een verdoofd gevoel en krachtverlies. Dit zijn voorbeelden van uitvalverschijnselen die zich kunnen voordoen als iemand een hersenbloeding heeft.
Een beroerte (CVA) overkomt maar liefst 113 mensen per dag. 41.000 mensen per jaar. In twintig procent van de gevallen gaat het om een hersenbloeding. In het ander geval om een herseninfarct.
Deel van hersenen sterft af
Een hersenbloeding betekent dat er in het hoofd een bloedvat scheurt. Het bloed dat daaruit stroomt drukt op het hersenweefsel, met het gevolg dat dat deel van de hersenen geen zuurstof en voeding meer krijgt. Daardoor sterft het af. Het gevolg is dat iemand vaak halfzijdig verlamt blijft en soms ook een spraakstoornis aan de bloeding overhoudt.
Hoe een hersenbloeding kan ontstaan is moeilijk te zeggen. Het gaat om een zwakke plek in de bloedvaten of misvorming daarvan, een ongeval of een bloedziekte. Mensen met een hoge bloeddruk of slagaderverkalking lopen meer risico op een hersenbloeding.
Rinkeldekink wint NS Publieksprijs
Dit voorjaar overleed Martine Bijl (71) aan de gevolgen van een hersenbloeding die ze twee jaar eerder kreeg. Zij beschreef de gevolgen van deze aandoening op bijzondere wijze in het boek Rinkeldekink, dat onlangs door het lezend publiek werd verkozen tot hét boek van het jaar en daarmee de NS Publieksprijs won.
“Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur naar mijn brein openstond, is hij erin gekropen”, schreef Martine Bijl. “Hij betekent chaos, maar ik noem hem anders, omdat ik op die manier bang voor hem ben. Wie je een naam geeft, daar moet je vriendschap mee kunnen sluiten, als met een huisdier. Daarom heet hij nu E.T., naar de buitenaardse oudemannetjespuber in de film van Steven Spielberg.’’
Ze was enorm talentvol
Martine Bijl was de laatste jaren vooral bekend als presentatrice van het programma Heel Holland Bakt. Haar carrière begon ze als zangeres, werd tevens actrice, vertaalde musicals en trad op in tv-reclames. Ze werd een bekende televisie-persoonlijkheid. Rinkeldekink gaat met name over haar langdurige verblijf in ene revalidatiekliniek en over de depressie die daarop volgde.
Martine was getrouwd met voormalig tv-presentator en regisseur Berend Boudewijn. Hij nam de prijs in ontvangst. “Ik wil graag een lans breken voor haar schrijverschap. Ze was enorm talentvol op zoveel vlakken, maar eigenlijk was zij het allerbeste in schrijven.”