Deze zomer besteden we door middel van bijzondere artikelen en inspirerende interviews aandacht aan ‘geluk’ en in hoeverre je dat zelf kunt creëren. Over het glas halfvol en halfleeg. ‘Zeg maar ja tegen ’t leven, ja tegen ’t leven, van je Amen en je Gloria joechee‘.
Je kan je geluk niet op! De zon schijnt, je auto doet het, je haar zit goed en je vakantiegeld is gestort. Geen persoonlijk vuiltje aan de lucht. Dus post je op Facebook een selfie van je meest heppie-peppie snoet en daar krijg je dan een overdaad aan positieve reacties op. Het leven is een feest.
Maar niet heus. Hoe ouder we worden, hoe meer we ook hebben ervaren dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. De uitdrukking is niet voor niets uitgevonden. Het voordeel van ouder worden is echter dat we ons er niet meer zo heel snel door uit veld laten slaan. En dan hebben we het niet over een lekke band met je fiets of een gezellige afspraak met je zus, die onverhoopt niet doorgaat.
Alle zeilen bij
Pas als er echt wat aan de hand is, moeten alle zeilen bij. Dan is het een levenskunst om het glas toch halfvol te laten zijn in plaats van halfleeg. Maar hoe doe je dat? Dat is ervaring, dat is kennis en kunde, dat is liefde, dat zijn vrienden, dat is tóch kunnen genieten van de kleinste dingen omdat je ze ziet. Dat laatste is dan weer een kwaliteit.
De zomermaanden zijn veelal een tijd van reflectie. Je neemt even gezonde afstand van het werk of het gewone dagelijkse leven. Soms brengt dat inzichten, nieuwe plannen of in ieder geval sta je letterlijk even stil bij waar je allemaal mee bezig bent. Je besluit een tandje terug te doen of misschien wel erbij. Je neemt je voor meer rust in te bouwen tussen je werkzaamheden, bij een sportclub te gaan vanaf september of volgend jaar echt die vakantie naar Portugal te reserveren. Het kan van alles zijn. Ook dat je gewoon doorgaat zoals je bezig bent, omdat dat dat goed voelt. Omdat jij je goed voelt.
Dat laatste is misschien nog wel het allerbelangrijkste. Je goed voelen is een vorm van tevredenheid. Geluk… dat is maar een abstract begrip. De zelfhulpboeken ten spijt en ondanks de jubelende Facebookreacties, het maakbare geluk is een mythe. En toch zijn we er naar op zoek.
Ingrid verstaat de kunst van ‘geniet-van-het-leven’
Datzelfde geldt voor Ingrid (59). Zij verstaat inmiddels de kunst van ‘geniet-van-het-leven’ ook als het even minder gaat. Ze heeft een heel leuk leven, zoals ze zelf zegt. Dat had ze niet altijd, maar sinds ze niet meer zo geforceerd op zoek is naar geluk, ervaart ze veel meer positiviteit. Volgens Ingrid is heus niet alles in het leven maakbaar, ze heeft zelf nogal wat tegenslagen in haar leven ervaren, maar kun je er wel op verschillende manieren naar kijken. Dan maar het liefst op de meest positieve. “Het glas is halfvol,” meent Ingrid. Hoe ze dat doet? Realistische doelen stellen, genieten van kleine dingen, kansen pakken, veel naar buiten gaan. “En dingen doen waar je blij van wordt, ook als je dat niet bent.” Deze zomer, toch een tijd van reflectie en resetten, is Ingrid onze inspiratiebron. (bij elk artikel kun je door Ingrid aan te klikken haar profiel lezen).
Ingrid siert elk artikel dat met ‘geniet-van-het-leven’ te maken heeft, herkenbaar aan haar ‘selfie’. Dat zijn artikelen over grote dromen en kleine mooie momenten, over gezond zijn en ook ziek zijn. En hoe we daar mee omgaan. Glas halfvol of halfleeg.
Tot op zekere hoogte is het leven namelijk niet altijd een feestje en horen verdriet en pijn erbij. We hebben minder invloed op ‘een gelukkig leven’ dan we denken, maar dan is het dus de kunst om onze aandacht te richten op dat wat ons leven de moeite waard maakt. En dat is best een heleboel.
Veel geluk, deze zomer
Zo kun je een interview verwachten met een zeezeiler die zijn droom waarmaakte op een heus schip van de grootste zeilrace ter wereld: de Volvo Ocean Race. Hij stuurde ons een filmpje van boven uit de mast, euforisch hangt hij daar gelukkig te zijn. Er is ook een verhaal over het leven op de boerderij. Wie droomt er niet van? We vroegen de boerin of dat wel echt zo romantisch is als we denken en wat er nou zo leuk is aan heel vroeg opstaan. We zoeken ons geluk in de muziek, de sport, maar ook in lach-therapie en we gaan op zoek naar de gelukkigste plekken op aarde. We vragen ook aan mensen die ernstig ziek zijn waar zij nog dat sprankje geluk of hoop vandaan halen. En nog heel veel meer. Dus veel geluk, deze zomer.