Fit zijn en er goed uitzien na je vijftigste vragen vaak om een beetje hulp en een investering. Hoever gaan we daarin en wat is het ons waard?
Het haar goed gekapt, de nagels tiptop in orde, de wenkbrauwen gestyled, de voeten gemasseerd en de gezichtsharen verdwenen. Het kost een lieve duit, maar dan heb je ook wat. Dan hebben we het nog niet over de spieren en gewrichten gehad. Een wasbordje en strakke billen na je vijftigste. Het kan, maar dan zal je er wel voor moeten trainen!
Je ziet ze vooral op social media opduiken. Vrouwen boven de vijftig jaar die er goed uitzien. Het woordje ‘nog’ laten we hier bewust weg, maar dat is natuurlijk in de marketingwereld wel waar het om gaat. Er ‘nog goed uitzien’, betekent zoiets als: je wordt ouder, takelt af, maar soms kan het er nog mee door. Als het nog steeds opvalt of de aandacht trekt als vrouwen boven de vijftig jaar er goed uitzien, hebben we nog een weg te gaan. Waarom zouden ze er niet goed uitzien?
Als je goeie genen hebt
Maar wat is ervoor nodig? Soms niks. Heb je goeie genen en sport je graag. Dan lukt het allemaal prima met dat lijf en dat uiterlijk. Het is natuurlijk ook maar hoeveel waarde je eraan hecht. De vijftiger zonder al die goeie genen, moet vaak toch aan de bak. Motivatie is het toverwoord. En waar haal je dat vandaan?
Je kunt je volop laten inspireren door foto’s en filmpjes op social media. Ook van vrouwen die (ruim) boven de vijftig jaar zijn en er enorm goed uitzien. Ze laten zien hoe ze dat doen: door flink in beweging te blijven, gezond te eten en zichzelf wat te gunnen. Je hoeft niet direct te denken aan botox of het liften van billen, maar wel aan goed voor jezelf zorgen door regelmatig een bezoek aan de kapper te brengen, een huidbehandeling te ondergaan, af en toe de sauna te bezoeken, de schoonheidsspecialiste en de nagelstudio. Gun jij dat jezelf? Heb je de investering ervoor over?
Niet zonder verzorgde nagels de deur uit
Laten we bij die laatste eens beginnen. Over de jongere generatie wordt in de media gemeld dat ze soms wel twee keer per maand een nagelstudio bezoeken. Gel- en acrylnagels lijken een must voor wie op stap gaat. De generatie vijftigplus-vrouwen wordt niet genoemd, maar een beetje appetijtelijke en verzorgde nagels zijn natuurlijk altijd goed.
Verwenmoment bij de schoonheidsspecialiste
Volgens onderzoeksbureau Marktdata bezoekt dertig procent van de vrouwen een schoonheidsspecialiste (2019). Tot 65 jaar gaat het om 23 procent, daarboven om 12 procent. Hoe ouder en/of hoe hoger het inkomen, des te vaker vrouwen zich laat behandelen. Een ruime meerderheid geeft als reden: het is een verwenmoment. Wel 70 procent van de vrouwen ouder dan 65 jaar ziet dat zo. 25 procent van alle vrouwen gaat er naartoe om uiterlijke redenen.
Tip: geen dunne wenkbrauwlijntjes meer
De schoonheidsspecialiste bezoek je voor een huidbehandeling, reiniging, masker of inderdaad voor het laten vormen van die fabuleuze wenkbrauwen. Welke dat zijn? Wenkbrauwen die bij jouw gezicht passen en/of wenkbrauwen die trend zijn. De trend was een tijdje terug doorlopende exemplaren, maar inmiddels kan eigenlijk alles wel. Die hele dunne lijntjes, ook nog eens met een potlood aangezet, behoren echter tot het verleden. Die kunnen echt niet meer. Weelderig en woest is overigens de trend van dit jaar. Donker en vol. En als je helemaal wilt uitpakken, kam je de haartjes naar boven toe uit: feather wenkbrauwen zijn hot en je houdt ze in toom met een beetje wenkbrauwgel.
Meer bewegen en anders eten
En dan de rest van het lijf. Overgewicht is af te raden. Behalve dat het er niet fit uitziet, is het ook voor de gezondheid funest. Niet goed voor de gewrichten en voor vrouwen betekent het een verhoogde kans op het dichtslibben van hart- en bloedvaten. Vooral als de overgangsjaren erop zitten. Door een laag gehalte aan oestrogeen zijn de beschermers van die vaten daarmee verdwenen. Oestrogeen houdt namelijk de vaten vrij en open en die bescherming is er niet langer als de menopauze is geweest. Het is goed daar rekening mee te houden. Bovendien neemt met de jaren de spiermassa af en krijgt dat nog eens een extra boost tijdens de overgang met als gevolg dat overgewicht op de loer ligt. Spieren zijn namelijk calorieënvreters. Kijk maar eens naar bodybuilders, die eten heel wat weg en er zit geen gram vet aan zo’n lijf.
Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden en dat kan maar op één manier: meer bewegen en anders eten. Het voedingspatroon moet op de schop. Eet minder koolhydraten en meer verse groenten en fruit. Kies voor suikervrije producten en vermijd slechte vetten. Eet daarentegen wel voldoende producten vol vitaminen, mineralen en eiwitten.
En dan het bewegen. Ga in ieder geval wandelen en fietsen en kies eventueel voor een sport. Krachttraining is belangrijk om de spieren te blijven prikkelen en zo de aftakeling ervan te vertragen. Bovendien pak je dan meteen de gewrichten mee. Die blijven in beweging en daarmee goed gesmeerd. Het proces dat osteoporose heet, ofwel botafbraak, vertraag je op die manier ook. Breuken krijgen minder snel een kans en je blijft er soepel bij.
Er zit niks anders op dan bijna dagelijks naar de sportschool
Wie verder wil, en daarmee bedoelen we een echt een strak en fit lijf, zal daarvoor flink moeten trainen. Dat is niet anders dan bij een jongere generatie en misschien nog wel lastiger. Een paar keer per week wandelen doet de conditie verbeteren, maar veroorzaakt geen strakke ‘core’. Wie echter goed gemotiveerd is en plezier in sporten heeft, kan wat betreft dat strakke lijf heus een eind komen. Kijk maar eens naar de Amsterdamse Ashkaine Hora Adema. 56 jaar en zo fit als een hoentje, met een lijf dat er wezen mag. Wasbordje? Ja hoor. Ze traint dan ook bijna dagelijks, eet gezond en heeft een zeer positieve mindset. Dat laatste is niet onbelangrijk!
Nog spectaculairder is het verhaal van de Amerikaanse Joan Macdonald. Op social media te vinden onder ‘@trainwithjoan’. Tot een paar jaar terug had ze overgewicht, kreeg allerlei klachten waarvoor ze medicatie moest nemen. Ze startte op aanraden van haar dochter met krachttraining in de sportschool en ging anders en vooral gezonder eten. Je weet niet wat je ziet. Binnen een paar jaar onderging ze een ware metamorfose. Zowel haar lijf als haar hele voorkomen veranderden. Ze werd een goedlachse positieve fitte vrouw, met een totaal andere uitstraling. In echt maar een paar jaar tijd. Ze is nu 74 jaar. Of is het 75? Nooit te oud om het roer om te gooien dus. Dat is dan ook haar motto en ze wil anderen er graag mee inspireren.
Een beter voorbeeld is er niet. Waar het in alle gevallen om gaat is goed voor jezelf zorgen, of je nu voor die intensieve training kiest of het een tandje minder doet, en niet alleen dat. Het is ook durven, willen en vooral doen. Dat daarvoor geïnvesteerd moet worden in tijd en geld, dat is onvermijdelijk. Maar volgens de fittest onder ons is het dat dubbel en dwars waard. Je houdt niet de ouderdom op afstand, maar wel zoveel mogelijk de gevolgen ervan. Het gaat niet louter om er goed uitzien, maar om een goed gevoel hebben over jezelf en je leven. De vrijheid voelen om tijd aan jezelf te besteden omdat je daar gewoon een leuker mens van wordt. Het gevolg is ook dat je minder gezondheidsklachten ervaart en veel weerbaarder bent als er dingen tegenzitten.