Zangers Ernst Daniël Smid en Rob de Nijs vertelden openhartig dat zij Parkinson hebben. Respectievelijk 66 en 76 jaar. Vorig jaar werd bekend dat de Amerikaanse zanger Neil Diamond ook door de ziekte getroffen is. Hij is inmiddels 76 jaar. Tegelijkertijd overkomt het ook jongere mensen.
Het is alsof ‘de automatische piloot’ het niet meer doet. Sommige bewegingen gaan alsmaar moeilijker, en ledematen raken stijf. Wie met deze klachten naar een huisarts gaat, zal zelden direct de diagnose Parkinson krijgen. Het duurt vaak lang voordat het vonnis wordt geveld.
Want zo noemen patiënten het veelal als ze de uitslag krijgen en gediagnosticeerd worden met Parkinson. De eerste tekenen liggen meestal in de lijn van stijve spieren en soms ‘luie darmen’, zoals dat wordt genoemd. Ontlasten gaat moeizaam. Met dit soort klachten denk je niet direct aan Parkinson.
Zo kwam een patiente bij een huisarts met een zogenoemde ‘frozen shoulder’. Fysiotherapie en spuiten erin bleken niet te helpen. Toen het, veel later, Parkinson bleek te zijn was ze niet alleen geschrokken, maar ook zeer verbaasd. “Ik was pas 33 jaar en had altijd gedacht dat het een ziekte van oude trillende mannen was.” Ze is inmiddels 39 jaar en leidt een aangepast leven met Parkinson.
Jonger dan vijftig jaar
Twintig procent van alle patiënten blijkt jonger dan vijftig jaar te zijn. Beroemd acteur Michael J. Fox, bekend van de film Back to the future, was eveneens op jonge leeftijd al gediagnosticeerd met parkinson. Fox is inmiddels 57 jaar. Ruim 26 jaar geleden werd bij hem Parkinson ontdekt. In 1998 kwam hij daarmee naar buiten.
Deze ziekte is bij geen patiënt gelijk
Parkinson is een hersenziekte en erg complex. Bij elke patiënt uit de ziekte zich anders, waardoor de gevolgen ervan voor iedereen anders zijn. Sommige hebben trillende ledematen, anderen bewegen zich langzaam of hebben heel stijve ledematen, stijve spieren of ‘bevroren benen’, ze komen gewoonweg niet van hun plaats.
Obstipatie en slaapstoornissen zijn ook symptomen van Parkinson. Evenals het langzame denken en slecht of niets meer kunnen ruiken. Soms doet zich ook een depressie voor die te herleiden is tot Parkinson. Hieruit blijkt wel dat het een lange zoektocht kan zijn om de juiste diagnose te kunnen stellen. Vaak na jaren doen zich problemen met het evenwicht en de bloeddruk voor, evenals cognitieve problemen, en slikproblemen.
Parkinson is te behandelen
Parkinson kan goed behandeld worden, en je kunt er net zo oud mee worden als mensen zonder deze ziekte. De ziekte is niet levensbedreigend. Behandelingen bestaan uit onder andere bewegingstherapie en medicijnen. Die laatste kunnen het leven van mensen met Parkinson enorm verbeteren. Veelal gaat het om medicijnen die het tekort aan dopamine aanvullen. Dopamine is de stof die als het ware nodig is om onze startmotor aan de gang te krijgen. De start van iedere lichaamsfunctie, vooral als het gaat om ons bewegingsapparaat. Die start vindt plaats in onze hersenen.
Parkinson voorkomen
Echt te voorkomen is een ziekte als Parkinson niet, maar je kunt er wel wat aan doen om de kans erop zo klein mogelijk te maken. Experts adviseren een Mediterraan dieet, vier koppen koffie per dag en veel bewegen in de vorm van sporten. En zelfs met Parkinson lijkt dit laatste goed mogelijk. De eerdergenoemde jonge patiënte liep dit jaar een marathon uit.