Q-koorts heeft een enorme impact op je leven. Mensen met Q-koorts strijden al jaren voor erkenning en het lijkt erop dat de politiek dat nu heeft opgepakt. Minister Bruno Bruins stelt 15,5 miljoen euro beschikbaar voor deze patiënten.
Dat komt neer op 15.000 euro per patiënt. Daarop aanspraak maken kan als mensen in de periode tussen 2007 en 2011 de diagnose chronische Q-koorts hebben gekregen. Ook nabestaanden van mensen die hier aan zijn overleden mogen bij de overheid aankloppen. Vanaf 1 oktober kan een aanvraag worden ingediend.
Het ervaringsverhaal van Petra
Eerder spraken wij Petra die zes jaar geleden ziek werd. …Dat er sprake was van Q-koorts was toen nog totaal niet aan de orde. Niemand had enig idee waar haar klachten vandaan kwamen zoals zware hoofdpijn, heel hoge koorts, hoesten en benauwdheid. “Het ergste was nog dat in één klap alle energie uit mijn lijf verdwenen was. Ik werkte dertig uur per week in een tuincentrum, sportte veel en had een actief leven. Daar bleef niets van over.” “Aan de buitenkant zie je het vaak niet, maar het dagelijkse leven wordt er enorm door beïnvloedt,” voegde Marjo de Louw toe. De Louw is communicatieadviseur van Q-support…. (lees hier het hele interview)
Er overleden 74 mensen
Q-koorts mag niet langer onderschat worden. In 2007 overleden er maar liefst 74 mensen aan. In dat jaar brak op een geitenboerderij in het Herpen (Brabant) de ziekte uit en verspreidde zich razendsnel. Die epidemie was niet zomaar te stoppen. Tot en met 2011 dook de ziekte op verschillende plekken op.