Eerste maanden na herseninfarct cruciaal voor herstel

Hart- en vaatziekten komen vaker voor bij 50-plussers. Zo worden elk jaar 32.000 mensen getroffen door een herseninfarct, waarvan 9 op de 10 patiënten 50 jaar of ouder is. De eerste maanden na het infarct zijn cruciaal voor een zo goed mogelijk herstel. Wat houdt deze periode in en kan een herseninfarct voorkomen worden?

Nederland herbergt momenteel 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Daarvan moet een kleine 22% (ongeveer 370.000 mensen) leven met de gevolgen van een beroerte: een herseninfarct (80%) of een hersenbloeding (20%). Een herseninfarct ontstaat door een blokkade van een ader in de hersenen, waardoor er zuurstoftekort optreedt. Afhankelijk van de ernst en de plek van het infarct, kunnen lichaamsfuncties tijdelijk of voorgoed verstoord raken. De vooruitzichten zijn over het algemeen wel positief. Voor ongeveer twee derde van de patiënten met een herseninfarct geldt dat zij drie maanden na de ziekenhuisopname weer zelfstandig thuis wonen, aldus de Hartstichting.

Revalidatieperiode

Voor een zo goed mogelijk herstel zijn de eerste maanden cruciaal. Deze periode staat vooral in het teken van revalidatie. De een moet deels opnieuw leren staan en lopen, terwijl bij de ander de aandacht vooral uitgaat naar het herstellen van de spraak. Revalidatie na een herseninfarct is altijd maatwerk. Ook leren accepteren dat er dingen zijn die niet meer kunnen, kan onderdeel zijn van de revalidatie.

Na een jaar is er voor de meeste patiënten geen kans meer op vooruitgang; op dat moment wordt duidelijk wat de blijvende schade is. Dat kan bijvoorbeeld een blijvende mobiliteitsbeperking zijn. Voor tijdens de revalidatie en de periode erna zijn tal van hulpmiddelen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een rollator of een traplift.

Een herseninfarct voorkomen

Hoe verklein je de kans op een herseninfarct? Overmatig alcoholgebruik en roken zijn twee risicofactoren voor een herseninfarct. Ook een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol vergroten de kans. Gezonde voeding is dus belangrijk, net als voldoende lichaamsbeweging. Is een herseninfarct dan te voorkomen met gezond leven? Helaas niet, want van hart- en vaatziekten is bekend dat erfelijke aanleg een rol speelt. Wel zorgt een gezonde levensstijl ervoor dat de kans op een herseninfarct drastisch verlaagd wordt. En voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top