Ben je een roker en heb je je voorgenomen om te minderen? Dan is het de vraag of dat echt zin heeft. Uit een onderzoek van het University College in Londen dat vandaag gepubliceerd is in de British Medical Journal is namelijk gebleken dat minderen met roken maar een zeer beperkt gezondheidseffect heeft.
Mensen die per dag maar één sigaret opsteken, verhogen daarmee net zo goed de kans op hart- en vaatziekten als kettingrokers. Het extra risico is dan al de helft van het risico dat een zware roker loopt. Kortom: de gezondheidsschade van roken loopt niet gelijk op met het aantal gerookte sigaretten. De onderzoekers zijn verbaasd over deze uitkomst. Eén sigaret per dag heeft al veel impact, er is geen veilige ondergrens. Minderen heeft dus maar heel weinig effect. Het advies voor rokers is dan ook: stop helemaal.
Hart- en vaatziekten
Hoewel roken meestal met longkanker in verband wordt gebracht, zijn hart- en vaatziekten het belangrijkste sterfterisico van tabak. Bij vroegtijdig overlijden ten gevolge van roken gaat het meestel om een hartinfarct of een beroerte. Omdat genoemde ziekten bij niet-rokers ook al een belangrijke doodsoorzaak zijn, heeft een kleine verhoging van het risico door roken al meteen grote gevolgen. Vrouwen blijken het meest vatbaar te zijn voor de risico’s.
Meeroken
Het onderzoek werd gedaan vanwege eerdere studies naar de effecten van meeroken. Dertig jaar geleden bleek al dat blootstelling aan rook, meeroken dus, heel slecht voor je is en het risico op hartproblemen met dertig procent verhoogt. De ultrafijne stofdeeltjes die in het bloed terechtkomen door het inademen van rook zorgen al bij lage concentraties voor ontstekingen of verstijfde aderen.
Reacties op het onderzoek
Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, vindt het een prima gedegen studie en al zijn de uitkomsten opmerkelijk, verbaast is hij niet. Volgens hem was al lang duidelijk dat bij het minderen van roken de longfunctie niet navenant verbetert. Net als schonere lucht niet direct de longklachten vermindert. Maar er is ook kritiek op het Britse onderzoek. Jan Willem Coebergh, emeritus hoogleraar epidemiologie van het Erasmus MC, heeft zijn bedenkingen. Wat er volgens hem is gemeten is niet het risico van matig roken, maar de rookgeschiedenis van een verstokte roker die is gaan minderen.
“Minderen is geen optie”
Esther Croes van het Trimbos-instituut, het Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg, heeft echter een duidelijke boodschap. ‘Minderen is geen optie. Dat moet nu voor de rokers ook duidelijk zijn. En gelegenheidsroken is gewoon niet veilig. Het zijn vooral de jongvolwassen -tussen de 18 en 25 jaar- die denken dat een sigaretje moet kunnen’. Maar als we de studie van het University College moeten geloven zitten ze er met die mening dus behoorlijk naast.
Bron: Trouw