Vanaf 1 juli 2020 is voor iedereen in Nederland donorregistratie verplicht. Maar wat is orgaandonatie? Ben je echt verplicht? Of kan je je donorregistratie wijzigen? 50+ zocht het voor je uit. Je leest hier alles over hoe donorregistratie werkt.
Wat is orgaandonatie?
Orgaandonatie betekent dat je na je dood een orgaan (of weefsel) afstaat aan iemand bij wie dat orgaan niet of onvoldoende functioneert. Overigens kan je niet alleen na je dood doneren, een orgaandonatie kan ook plaatsvinden als jezelf nog in leven bent. Door orgaandonatie kan je levens redden en dat is heel bijzonder.
Het donorregister
Jouw donorkeuze staat opgeslagen in het donorregister. Heb je voor 1 juli 2020 geen keuze doorgegeven? Dan ontvang je een brief om een keuze te maken. Maak je binnen zes weken geen keuze? Dan wordt je in het donorregister geregistreerd met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat houdt in dat je toestemming geeft voor orgaandonatie. Een groot verschil met de oude situatie, toen gebeurde er niets wanneer je niet reageerde op een oproep van de overheid. Nu kom je wanneer je niet reageert automatisch toch terecht in het donorregister.
Hoe werkt het donorregister?
Kom je te overlijden dan kan een arts direct een kijkje nemen in het donorregister. Het systeem gaat automatisch op zoek naar iemand die geschikt is om een orgaan of weefsel te ontvangen. De zogenaamde ‘ontvanger’. Dat is iemand die op de lijst van de donorwachtlijst staat. Dankzij het ontvangen van een orgaan of weefsel heeft diegene een kans om te genezen.
Het doneren van organen kan overigens alleen als je in het ziekenhuis komt te overlijden. Mocht het thuis gebeuren dan is het alleen mogelijk om weefsels te doneren. Voorbeelden hiervan zijn bot, huid, kraakbeen en pezen.
NTS
Het raadplegen van het donorregister kan enkel door artsen of een assistente die is aangewezen. Het donorregister kan op ieder moment worden geraadpleegd, dus dag en nacht. Sta je als overledene geregistreerd als donor of hebben je nabestaanden toestemming gegeven dan meldt de arts dit door bij de NTS. De NTS is het officiële orgaancentrum in Nederland. Zij hebben alle medische gegevens van de wachtende patiënten en maken de koppeling.
Artsen die in het uitnameteam werken doen dat met respect voor de overledene. Ze werken nauwkeurig en zorgen ervoor dat het uiterlijk van de overledene zo min mogelijk wordt beschadigd. Na de operatie kan de overledene opgebaard worden zodat nabestaanden de kans krijgen om afscheid te nemen. Zo’n zes weken na de operatie wordt de familie van de nabestaande op de hoogte gesteld of de transplantaties gelukt zijn. Ook krijgt de familie dan te horen wat de leeftijd van de ‘ontvanger’ is en of het een man of vrouw is.
Is het verplicht om je organen te doneren?
Nee, dat is niet verplicht. Daarnaast bepaal je niet alleen of je orgaandonor wordt, maar je kan ook doorgeven welke organen je doneert. Je persoonlijke keuze wordt geregistreerd in het donorregister.
https://www.youtube.com/watch?v=M5AAE-Tso5k
Donorregistratie wijzigen
Ben je van mening veranderd? Dan is het altijd mogelijk om het donorregister te laten wijzigen. Dat geldt natuurlijk ook voor als je in eerste instantie geen donor wilde worden, maar nu toch wel.
Wanneer mag je donor worden?
Iedereen in Nederland ouder dan twaalf jaar mag een keuze invullen in het donorregister.
Hoe wordt je orgaandonor?
Dat is eenvoudig. Je logt in met je DigiD en geeft je keuze vervolgens door. In het donorregister is het mogelijk om uit vier verschillende keuzes te kiezen. Dit zijn:
Keuze 1: Ja, ik geef toestemming.
Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming.
Keuze 3: Mijn familie of partner beslist.
Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist.
Keuze 1: Ja, ik geef toestemming
Wanneer je deze keuze maakt geef je aan dat je orgaandonor wilt worden. Je kan daarbij een keuze maken uit welke organen en/of weefsels je wilt doneren. Het kan zijn dat je bepaalde organen en/of weefsels niet wilt doneren. Denk bijvoorbeeld aan je ogen. Dat kan je bij deze keuze invullen.
Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming
Uiteraard mag je er voor kiezen om geen orgaandonor te worden. Wanneer je deze keuze aangeeft worden je organen niet gebruikt voor donatie.
Keuze 3: Mijn familie of partner beslist
Kom je er zelf niet uit? Dan kan je de keuze laten bepalen door je familie of partner. Willen zij niet dat jouw organen gedoneerd worden dan kunnen zij besluiten om dat niet te doen.
Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist
Wil je graag dat een bepaald persoon in je omgeving voor jou de keuze maakt dan mag dat. Deze persoon moet echter wel op de hoogte zijn. Is de persoon namelijk niet op de hoogte dan is hij of zij niet bevoegd om een keuze te maken.
De voor- en nadelen van donor worden
Het wel of niet doneren van je organen is geen gemakkelijk onderwerp om over na te denken. Toch is het belangrijk dat je de keuze zo snel mogelijk maakt. Het gaat hierbij namelijk niet alleen om jezelf, maar ook je nabestaanden krijgen ermee te maken.
Een aantal voordelen van orgaandonatie:
- Je kan er levens van anderen mee redden
- De kans is groot dat jezelf ooit een orgaan nodig hebt van een ander
- Je laat de beslissing niet over aan je nabestaanden
Nadelen van orgaandonatie:
- Vanuit je religie kan het een moeilijke beslissing zijn om je organen te doneren
- Zorgen over hoe het zit met afscheid nemen door nabestaanden
- Het is onbekend waar je organen en/of weefsel naartoe gaan
Praat erover met je familie of vrienden
Het kan lastig zijn om een goede keuze voor jezelf te maken. Praat er daarom met anderen over. Het kan helpen om je mening te vormen. Ook als je de keuze hebt gemaakt is het handig om je familie en partner op de hoogte te brengen. Zo komen zij niet voor een verassing te staan en kan iedereen met een gerust hart afscheid nemen als iemand uit de familie iets overkomt.