Heerlijk weer, hoge temperaturen. Genieten maar. Het mooie weer heeft echter ook nadelen en daar is ‘ie weer: de eikenprocessierups. Oppassen dus.
De eerste rupsen zijn weer aangetroffen. Ze zitten al behoorlijk laag in de bomen, meldt het Kenniscentrum eikenprocessierups. Deze rupsen hebben brandharen die kunnen leiden klachten zoals jeuk en ontstoken ogen. Je kunt er zelfs koorts van krijgen. Eind deze maand zullen de rupsen nesten vormen waardoor deze mogelijk in juni al voor overlast kunnen zorgen. Hoe lang dit gaat duren hangt af van de temperaturen.
Nachtvlinder
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder en komt vooral op eikenbomen voor. Als zich eikenbladeren vormen in het voorjaar, komen ook de eitjes van de rups uit. Die leeft namelijk van deze bladeren.
Zie je een eik, dan kun je de rupsen aantreffen aan de zuidkant van de stam. De rups heeft de naam te danken aan de manier van verplaatsen, wat ze vooral ’s nachts doen, op zoek naar voedsel. Ze wandelen dicht bij elkaar als het ware in lange stroken, als in een processie. Overdag gaan ze terug naar hun nesten.
Brandharen
Als de eitjes uitgekomen zijn, zijn de rupsen oranje van kleur, daarna grijs. Ze vervellen wel zes keer, en na de derde keer vormen zich de brandharen die de boosdoeners zijn als het gaat om de overlast. Ook al zijn de rupsen klein, ze bevatten soms wel een miljoen van die haren. De haren kunnen de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. De stof van de haren zorgt voor een allergische reactie. Na zes keer vervellen veranderen de rupsen in de nachtvlinder.
Ook al loop of fiets je met een boog om de rupsen heen, de haartjes bevinden zich in de lucht en kunnen zo alsnog hun werk doen. Die haartjes blijven rond de boom aanwezig en kunnen jarenlang voor overlast zorgen.
Plaag
In 2007 was er sprake van een echte plaag. Vooral in Limburg. Ook toen was het vroege warme voorjaar de oorzaak daarvan. Ze lijken ieder jaar meer noordelijk voor te komen. In 2010 werden ze in Groningen aangetroffen. In de stad nog wel. Om een volgende plaag te voorkomen worden soms nestkasten voor koolmezen geplaatst. Deze vogel eet de rups graag. Een bestrijdingsmiddel inzetten kan op deze manier worden voorkomen, maar soms is het onvermijdelijk. Wegzuigen door bestrijdingsspecialisten gebeurt ook wel, waarna de rupsen worden verbrand.
Wat zijn de klachten
Als je huid geïrriteerd raakt door de haartjes met weerhaakjes, is dat binnen acht uur. De plek wordt dan rood en kan pijn doen. De jeuk kan wel twee weken aanhouden. Als je haartjes bij je ogen komen, gaan je ogen jeuken en branden. Wie de haartjes inademt kan slikklachten krijgen en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.
Wat kun je bij klachten doen
Probeer allereerst aanraking te vermijden. Let vooral op als je in de periode eind mei tot en met juli de natuur in gaat. Houd de berichtgeving over de eikenprocessierups in de gaten en als je weet dat ze er zijn bedek dan hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten in een gebied met eikenbomen.
Ben je toch in aanraking gekomen met de haardjes, ga dan niet krabben of wrijven. Spoel de plek af met water. Ook als het je ogen betreft. Soms kunnen een menthol crème of gel met Aloë Vera de klachten van jeuk en branderig gevoel verminderen. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Was in ieder geval de kleding die je droeg op zestig graden. Als de plek niet verdwijnt en als je koorts krijgt, ga dan naar de huisarts.