Veel diabetici weten niet dat ze coeliakie hebben

In Nederland lijden zo’n 100.000 mensen aan diabetes mellitus type 1. 6 procent daarvan heeft ook coeliakie, maar duizenden diabetici weten dat nog niet. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sjoerd Bakker van VUmc.

Bakker onderzocht de relatie tussen diabetes type 1 en coeliakie. Coeliakie oftewel glutenintolerantie is een aandoening in de dunne darm die ontstaat na het eten van gluten, een eiwit uit tarwe, rogge en gerst. De behandeling hiervoor bestaat uit een glutenvrij dieet.

Uit het onderzoek van Bakker bleek dat een derde van de patiënten die op volwassen leeftijd diabetes mellitus type 1 kregen, langdurig (meer dan 5 jaar) klachten van coeliakie hadden, vóórdat coeliakie werd gediagnosticeerd.

Momenteel worden diabetespatiënten niet standaard gecontroleerd op coeliakie. Kinderartsen doen dat wel bij insulineafhankelijke diabetes. Coeliakie zorgt voor een lagere kwaliteit van leven door coeliakie-gerelateerde klachten (buikpijn, diarree, moe) en heeft ook een groot effect op het sociale leven. Opvallend genoeg vond Bakker dat coeliakie geen effect had op de glucoseregulatie van diabetici.

Vijfjaarlijkse screening

Coeliakie voldoet aan bijna alle internationale criteria voor screening: de ziekte komt vaak voor, het is makkelijk te diagnosticeren middels antistoffen in het bloed en er is een behandeling mogelijk. Gezien het feit dat de onderzochte patiënten langdurig klachten hadden adviseert Bakker om elke vijf jaar te screenen op coeliakie: “Een eerdere diagnose van coeliakie zou deze patiënten enorm kunnen helpen”.

Sjoerd Bakker promoveert op 8 december 2016 bij VUmc.