Dementie raakt iedereen, ook profvoetballers

Voetballers en dementie, komt dat door het koppen van de bal? Hoe zit dat precies en wanneer is het Wereld Alzheimer Dag? Je leest het hier.

Onlangs berichtte het AD dat oud-voetballer Denis Law van Manchester United lijdt aan dementie en dat dit verband heeft met het koppen van de bal. Hoe zit dat precies?

Deis Law won in 1968 de Europacup 1, maar van datzelfde team is hij nu de achtste persoon die de diagnose Alzheimer krijgt. Hebben klappen tegen het hoofd daarmee te maken? Uit onderzoek blijkt dat profvoetballers krijgen vijf keer zoveel te maken met de dementie dan mensen die niet voetballen.

Het team van Denis Law valt echt op in de cijfers. Vroeger werd er meer de lange bal gespeeld en dus gekopt, maar ook de ballen waren van slechtere kwaliteit. Ze zaten vaak vol met water. Kan een verklaring zijn stellen experts. Toch heeft huidige generatie voetballers nog net zoveel te vrezen, want ondanks beter materiaal zijn er ook na de jaren zestig opvallend veel voetballers met dementie.

Vandaar dat voetballer Alan Shearer zijn hersenen heeft laten scannen in de docu Dementia, Football and Me om de wereld te laten weten dat voetballers extra gevaar lopen wanneer het om dementie gaat. En hij is niet de enige, ook Peter Crouch, voormalig internationaal van Engeland laat weten dat hij bang is om later van niks meer te weten.

Inmiddels heeft Engeland richtlijnen bepaald om de risico’s op hersenschade te verminderen. Zij zijn hiermee het eerste land ter wereld die dat doet. In deze richtlijnen staat onder andere dat professionele voetballers tijdens de training niet meer dan tien keer mogen koppen. Amateurs mogen maximaal tien keer per week koppen. Of dat gaat helpen is de vraag. Een verbod is natuurlijk beter, maar daarvoor moet dementie bij een voetballer als beroepsziekte worden geregistreerd. Dat proces kost jaren. Daarna is een verbod op koppen pas mogelijk. Een verbod wat te laat komt voor Law en zijn teamgenoten.

Wereld Alzheimer dag

Op dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer dag. Een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor dementie. En dat is nodig, want niet alleen opvallend veel profvoetballers krijgen te maken met de ziekte, sowieso stijgen de cijfers hard. In Nederland zijn nu ongeveer 290.000 mensen met dementie en dit aantal zal de komende jaren sterk toenemen.

De stichting wil dementie voorkomen of genezen en tot die tijd zich sterk maken voor een betere levenskwaliteit van mensen met demente. Daarom worden in heel Nederland (online) activiteiten georganiseerd om meer bekendheid te geven aan dementie. Kijk op de site voor meer informatie.

Kijktip: de film The Father

Ook de film The Father besteedt aandacht aan het thema dementie. De film draait momenteel in de in de Nederlandse bioscopen en heeft maar liefst twee Oscars en zes nominaties gewonnen en is zeker het kijken waard. Het verhaal gaat over Anthony, gespeeld door Anthony Hopkins, die hulpbehoevend wordt, maar geen hulp accepteert van zijn dochter Anne (Olivia Colman). Dat resulteert erin dat hij twijfels krijgt bij zijn naasten en zijn geestelijke gezondheid. De film laat zien hoe het voelt om dementie te hebben. Een ontroerend en meeslepend verhaal.

Draag je Vergeet-mij-nietje

Tot slot: Alzheimer Nederland vraagt iedereen om op 21 september een Vergeet-mij-nietje speldje te dragen. Je kan hiervan een foto maken en delen op Twitter of de Facebookpagina van Alzheimer Nederland, met daarbij: #samenopWAD. Zo laat je zien dat mensen met dementie niet vergeten mogen worden.