De Ziekenhuis Top 100, wat moet je met die ranking?

ZONDAGS – Heb je ons interview met Riek Landeweerd al gelezen? Ik sprak de directeur afgelopen week in haar werkkamer in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Misschien vraag je je af waarom er niets in dat interview verwijst naar de Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad die deze week weer is gepubliceerd.

Ik stelde haar wel degelijk de vraag: hoe goed ‘haar’ ziekenhuis is. Riek wuifde het fenomeen van die ‘ranking’ echter al snel van tafel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me ook afvraag hoe belangrijk dit nu is en vooral hoe zo’n lijst nu eigenlijk wordt samengesteld.

Volgens Riek moet je in een ziekenhuis jaarlijks maar liefst duizenden vragen beantwoorden om aan allerlei ‘ziekenhuisvoorwaarden’ te voldoen. Laat staan dat je je dan nog druk maakt over een soort prijzenslag als het gaat om medische zorg. Trouwens; gaat die Top 100 wel om medische zorg? Of gaat het ook over de sfeer in het gebouw, hoe de matrassen liggen, hoe snel de internetverbinding is en de smaak van het broodje kroket in de kantine?

Mij overtuig je nu niet meer van het belang ervan

Ik ga op zoek. Het blijkt uiteindelijk te gaan om 36 criteria die een indicatie geven van de medische kwaliteit van ziekenhuizen, de organisatie van de zorg en de uitkomst van operaties. De uitkomst van operaties? Enfin, dat voelt al een beetje vreemd. Maar dan komt de redáctie van het AD op de proppen. Terwijl ik dacht dat bijvoorbeeld wetenschappers en bestuurders die lijst samen stellen, nee, het is de redactie van het AD die aan alle criteria een score toekent en daaruit volgt die lijst. Ik ben verbaasd. Er volgt nog een hele uitleg over die criteria, maar mij overtuig je nu niet meer van het belang ervan. Ik vind het namelijk best vreemd dat een redactie zich gaat en ook mag bemoeien met criteria voor de kwaliteit van ziekenhuizen. Dat lijkt me toch behoorlijk specialistisch werk.

Gewoon je stinkende best doen dus

Wie zou er nou het beste kunnen oordelen over die kwaliteit? Juist, de mensen zelf. En dat is natuurlijk enorm subjectief. Mijn oma kan een heel goeie ervaring hebben op de oogafdeling waar ze wordt geopereerd voor staar, en ik kan er wel helemaal op afknappen omdat de oogarts me zes maanden lang op de wachtlijst laat staan om me vervolgens met een lullig receptje de deur uit te sturen. Voor hetzelfde geld is het andersom. Ik bedoel maar… zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel meningen. Wat moet je met zo’n lijst.

’De lijst is bedoeld als informatie voor patiënten en stimulans voor ziekenhuizen om aan kwaliteit te werken. Ziekenhuizen weten niet van te voren welke criteria meetellen in de Top 100: een ziekenhuis zou op elk willekeurig gebied goed moeten scoren, ongeacht welke indicator meetelt,’ schrijft het AD op haar site. Nou dan… gewoon je stinkende best doen dus. Op welk gebied dan ook. Maar een lijst… Volgens mij is er maar één ding belangrijk en dat is dat je in een ziekenhuis goed behandeld wordt. Ongeacht op welke plek dat ziekenhuis in welke lijst dan ook staat.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top