Een knoopje los en even luisteren naar het hart. Weinig huisartsen doen dat standaard bij 65-plussers, maar hartspecialisten stellen dat het vele levens per jaar kan redden.
Uit een Europees onderzoek, waar elf landen aan meededen, blijkt dat maar één op de vijf Nederlandse huisartsen naast de bloeddruk ook het hart van een oudere patiënt controleert. Terwijl dat eigenlijk een hele simpele handeling is die relatief weinig tijd kost. Een hartklepvernauwing wordt daardoor vaak te laat ontdekt. In België en Frankrijk wordt veel vaker naar het hart geluisterd door huisartsen.
Te laat
Klachten als benauwdheid, duizeligheid, kortademigheid en pijn op de borst kunnen wijzen op een hartklepziekte. Maar als die klachten er zijn, is het vaak te laat. De hartspier heeft dan al zo hard moeten werken dat herstel niet meer mogelijk is. De helft van deze patiënten overlijdt binnen twee jaar.
Operatie
Nederlandse hartchirurgen pleiten dan ook voor een jaarlijkse controle op een hartruisje bij 65-plussers. Een hartklepvernauwing, veroozaakt door verkalking van de aortaklep, kan zo snel worden opgespoord. Het vervangen van een hartklep is tegenwoordig relatief eenvoudig en kan zonder een open hartoperatie. Via een gaatje in de slagader van de lies of onder het sleutelbeen wordt een nieuwe opgevouwen hartklep ingebracht en op de juiste plek opengeklapt. Na de operatie kan de patiënt meestal na een paar dagen al naar huis.
Bron: AD