Klopt, maar de ziekte keert terug. Het laatste half jaar is het aantal mensen met mazelen in Europa flink gestegen. Minder vaccineren is de oorzaak.
De WHO is van mening dat er actie moet worden ondernomen. Het aantal mensen dat zich laat vaccineren tegen de mazelen is behoorlijk afgenomen. Dat wordt genoemd als de oorzaak van het feit de eerste helft van dit jaar het aantal besmettingen al veel hoger is dan de hoeveelheid mensen die jaarlijks besmet raakte in de laatste tien jaar.
Niezen of hoesten
Door niezen of hoesten is de kans op besmet raken groot. De ziekte verspreidt zich door druppels vocht. De infectie duurt tussen de zeven en tien dagen en daarna herstelt iemand weer. In een enkel geval volgt een longontsteking, hersenvliesontsteking of leverinfectie.
In Nederland waren er dit jaar tot nu toe 22 besmettingen tegen zeventien gevallen over heel vorig jaar. In de Oekraïne daarentegen zijn er dit jaar al 23.000 mensen besmet geraakt met het virus. Dat is een zodanige hoeveelheid dat het land verantwoordelijk wordt gehouden voor de enorme groei. In Servië raken zeshonderd op de miljoen mensen besmet. Dit jaar al bijna vijfduizend mensen. In Rusland, Italië, Griekenland, Frankrijk en Georgië ook al per land meer dan duizend gevallen.
Boete van vijfhonderd euro
Vaccineren houdt de ziekte op afstand, maar niet iedereen is daar van overtuigd. In Italië, waar vorig jaar veel gevallen van de mazelen werden geconstateerd, is het verplicht inenten van kinderen onlangs weer afgeschaft. Eerder was dat verplicht en kregen ouders een boete van vijfhonderd euro als ze dat niet lieten doen. Het ging om een inenting tegen mazelen, difterie, tetanus, de bof, kinkhoest, rodehond en waterpokken.
In Australië krijgen ‘weigerouders’ geen kinderbijslag meer. In Duitsland krijg je als ouder een boete als je je niet laat adviseren over vaccinatie van je kinderen. In Nederland is er geen vaccinatieplicht, maar werd vorig jaar de 95 procent net gehaald. Daar lijkt nu een kentering in te komen. De WHO houdt die 95 procent als grens scherp in de gaten omdat bij een lager percentage de kans op een uitbraak sterk toeneemt.
De WHO waarschuwde er vorig jaar al voor; de kans op een uitbraak is groot
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde er zelfs vorig jaar al voor; als de daling van het aantal vaccinaties doorzet, is de kans op een uitbraak groot. Minister Schippers vroeg vorig jaar om een verklaring voor de terugval van het aantal inentingen. Verschillende oorzaken worden genoemd, van kritische hoog opgeleide ouders tot angst voor autisme veroorzaakt door het inenten. Ook werd er gesproken over maatschappelijke trends en dat vooral gekeken moet worden hoe “ongefundeerde angst voor vaccinaties en vermeende bijwerkingen” moeten worden weggenomen.
37 mensen overleden
Momenteel liegen de cijfers er in Europa niet om. Dit eerste half jaar zijn er ruim 41.000 mensen besmet geraakt en overleden er 37 mensen aan de mazelen. Heel vorig jaar kregen een krappe 24.000 mensen de ziekte. In 2016 kregen er maar iets meer dan vijfduizend mensen de mazelen.
bron: NOS.nl