Daarom zijn er zoveel stamceldonoren nodig

Een groot aantal donoren is nodig voor stamceltransplantatie. Wereldwijd wordt er naar een match gezocht. Er is ook een (financiële) keerzijde.

Het is geweldig goed nieuws dat het aantal stamceldonoren in Nederland stijgt. De kans op een match is namelijk slechts 1 op 50.000. Er zijn heel veel donoren nodig om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij bloedkanker. 

Stamceltransplantatie betekent dat iemand met een bloedziekte zoals leukemie gezonde bloedstamcellen van een donor toegediend krijgt. Hiermee kan iemand zelf weer goedwerkende bloedcellen aanmaken, waarmee iemands leven kan worden gered. 

Voor iemand ergens in de wereld

Er is een zo perfect mogelijke match nodig om dit te kunnen uitvoeren. Familieleden zijn dat niet automatisch. De kans op een geschikte donor vinden binnen de familie is slechts dertig procent. Dat betekent dat er zoveel mogelijk donoren moeten zijn om die overeenkomst wel aan te kunnen treffen. Van alle Nederlandse donoren geven er slechts vijftig per jaar ook echt stamcellen af. Voor iemand ergens in de wereld. 

De Duitse spits was in één klap bekend

Dit jaar kwamen er 60.000 geregistreerde donoren bij. Die toename komt onder andere door vip’s die stamcellen donoren zoals Lennart Thy. Deze Duitse voetballer liet een wedstrijd van VVV schieten, de club waar hij voor uitkomt, omdat hij was opgeroepen te doneren. Dat de spits daardoor een competitiewedstrijd tegen PSV miste, werd in de voetbalwereld als een heldendaad beschouwd. Thy was in één klap bekend.

Injecties zorgen voor stamcellen in je bloed

Ruim zes jaar eerder had hij zich laten registreren als donor. Nu bleek er een match te zijn met iemand met leukemie. Hij lag vijf uur aan een infuus en moest daarvoor injecties ondergaan om extra stamcellen aan te maken. Stamcellen zitten namelijk normaal gesproken alleen in je beenmerg en je botten. Met injecties wordt er voor gezorgd dat er stamcellen in je bloed komen, zodat met een infuus deze kunnen worden afgestaan. De stamcellen worden gedoneerd. Je bloed krijg je weer terug. 

Pim heeft een agressieve vorm van leukemie en zijn vriendin vroeg via Facebook om zoveel mogelijk donoren

De media doken bovenop de deelname van Thy en aangezien het een voetballer betrof, bereikte het bericht heel veel mensen. Dat uitte zich onder andere door het grote aantal donoren dat zich sindsdien aanmeldde. 

20.000 aanmeldingen waren het gevolg

Ook social media speelt een belangrijke rol bij het winnen van donoren. Niet alleen deed het bericht over Thy snel de ronde, ook een Facebookbericht van Laura van der Weide over haar vriend Pim bereikte een groot publiek. Pim heeft een agressieve vorm van leukemie en zijn vriendin vroeg via Facebook om zoveel mogelijk donoren. Maar liefst 20.000 aanmeldingen waren het gevolg. 

Hoe meer mensen, hoe meer kosten

Eén minpuntje; het geld bij de donorbank Matchis raakt wel op. In een eerder radio 1 journaal meldde de directeur van de bank dat een aanmelding zo’n 35 euro kost. Daarvoor wordt een wattenstaafje naar het laboratorium gestuurd en wordt een weefselprofiel gemaakt. Naar aanleiding daarvan wordt een match gezocht met profielen van patiënten. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer kosten het bedrijf heeft. Over hoe dit financiële plaatje gezond blijft, is tot nu toe niets gemeld. 

Deze database kan over de hele wereld worden geraadpleegd

Wil je ook stamcellen doneren dan moet je tussen de 18 en 50 jaar zijn en deze vragenlijst invullen over jouw gezondheid. Als je geschikt bent, laat je je registreren. Het bedrijf Matchis bepaalt de weefseltypering en al deze gegevens komen in een wereldwijd bestand te staan. Deze database kan door artsen over de hele wereld worden geraadpleegd. 

Bron: Matchis, nos