Na het Ria Bremer Syndroom is er nu het internet dat voor gezondheidsangst zorgt. Hoe zit dat?
Jaren terug kenden veel huisartsen het ‘Ria Bremer-syndroom’. Op zich had dat niets met de presentatrice van het medische televisieprogramma Vinger aan de Pols te maken, maar wel met het onderwerp dat die avond in de uitzending besproken was. Daags na de uitzending zat de wachtkamer vol met mensen die dachten de ziekte onder de leden te hebben.
Jij denkt al te weten wat het is
Tegenwoordig is het veelal niet zo’n uitzending op tv die ons van alles in het hoofd doet halen, maar de informatie op internet. Je kent het vast wel; je voelt dat er iets in je rug niet lekker zit en je gaat googelen. Je vindt er enorm veel informatie over allerlei rugproblemen en voor je het weet heb je het. Althans; dat denk je dan. Geen arts die een diagnose heeft gesteld, maar jij denkt al te weten wat het is. Negentig procent van de Nederlanders zoekt regelmatig op deze manier naar informatie over gezondheid.
Vaak zijn die zorgen niet nodig
In veel gevallen wordt niet alleen de informatie gelezen, maar wordt er na dat lezen van gezondheidssites vooral angst aangewakkerd. Mensen gaan zich vaak overmatig zorgen maken over wat ze hebben aangetroffen op internet en dat op zichzelf projecteren. Vaak zitten ze ernaast en zijn die zorgen niet nodig .
Mensen werden er niet beter van
Dit jaar werd door een Nederlands communicatiewetenschapper en onderzoeker van de Vrije Universiteit Amsterdam aan de hand van vijfduizend Nederlanders een onderzoek naar dit fenomeen gedaan, cyberchondria genoemd. Ook zij concludeerde dat mensen er niet beter van werden, ofwel rustiger door de juiste informatie te vinden, maar juist angstiger.
Betrouwbare websites raadplegen
Het gevolg is vaak dat mensen alsnog naar de huisarts gaan, maar deze overstelpen met eigen conclusies en de arts niet laat zoeken naar wat er echt aan d hand is, maar zelf al invulling geven aan kwalen en pijntjes die juist bij de door henzelf gevonden diagnose passen. Zie ze dan als arts nog maar van hun conclusie af te helpen. Openheid naar een arts is daarom enorm belangrijk. Het is beter dat iemand onafhankelijk kijkt naar je klachten en luistert naar je verhaal, dan dat je zelf conclusies trekt. Betrouwbare websites raadplegen in plaats van lukraak alles lezen is ook heel belangrijk. www.thuisarts.nl is een site van de overheid en er zijn ook websites van ziekenhuizen of patiëntenverenigingen die een betrouwbaar beeld geven.
Bron: plusonline