We willen niet allemaal de hele dag gelukkig zijn en ‘ik ben vandaag zo vrolijk’ rondspringen. We willen janken. Hoe meer tranen, hoe beter. Gewoon ‘en public’.
In Japan en inmiddels ook in het Engelse Londen bestaan er zelfs huilclubs. Clubs waar je je even lekker kunt laten gaan en een potje kunt janken. Weliswaar opgewekt door een kilootje of ‘tig aan gesneden uien, maar dat mag de pret… eh, de misère niet drukken.
Tranen therapie
In Tokio kunnen gestresste zakenlieden per uur een kamer huren en zielige films kijken en op die manier hun tranen de vrije loop laten. ‘Tranen-therapie’ zou het heten. In Amerika is een website, CryingWhileEating.com, waarop je een filmpje van jezelf kunt plaatsen, huilend natuurlijk. Het liefst boven een bord eten. Wel even de reden erbij vermelden.
De site is in 2005 ontstaan vanuit een wedstrijdje om te kijken op welke manier er zoveel mogelijk web verkeer kon worden gegenereerd met huilvideo’s. En dat ging hard. Van overal ter wereld kwamen filmpjes binnen van huilers boven een bord eten. Uiteindelijk werden er 13,4 miljoen hits bereikt.
Huilen is heel goed voor je
Er is nog een beetje gedoe over of de huilclubs wel een zuiver doel hebben. Is het nu om de stress van je af te huilen of willen mensen gewoon een beetje ‘anders’ doen? Dat neemt niet weg dat huilen heel goed voor je is. Mits het oplucht natuurlijk. Als de situatie zodanig is dat je je er voor schaamt, werkt het minder goed. Onderzoekers van de University of South Florida en de Universiteit van Tilburg komen gezamenlijk tot deze conclusie.
Zo zou je ook minder baat hebben bij huilen als je al depressief bent of je emoties niet zo goed begrijpt. Het is daarom niet per definitie een medicijn tegen somberheid. Maar over het algemeen is huilen uiterst gezond. Met de tranen stroomt ook een groot deel van de spanning weg en ze wekken stofjes op die kalmerend werken.
Wie vaak huilt kan rekenen op de volgende positieve effecten:
- Je ervaart een gevoel van opluchting. Huilen helpt emoties lot te laten.
- Je stelt je kwetsbaar op en dat is goed. Wie kent niet ‘de kracht van kwetsbaarheid’, het boek van dr. Brené Brown. Kwetsbaarheid is belangrijk. Het brengt je in verbinding met anderen.
- Huilen helpt bij het erkennen van je gevoelens. Emoties opkroppen is nooit goed en ook niet goed voor je hart.
bron: bedrock / dailymail.co.uk