De gezondheidsraad adviseert om niet te drinken of het te houden bij maximaal één glas per dag. Met de feestdagen in aantocht is geen alcohol nemen voor veel mensen een uitdaging.
Een glas per dag blijkt al een grotere kans op ziektes te geven. Dat wees een groot internationaal onderzoek uit dat begin dit jaar werd uitgevoerd. Alcohol geeft een verhoogd risico om eerder dood te gaan, zeker als je tien of meer glazen per week drinkt. Dus de max van een glas per dag is er niet voor niets. Bovendien blijkt een tijdje niet drinken een enorme boost voor je gezondheid te zijn. Na een maand droog te staan, gaat je cholesterolwaarde omlaag, is je lever gezonder en je buikvet geslonken. Het laat zich raden dat je je dan fitter voelt.
De volgende ochtend herinner je je niets meer
Alcohol blijkt daarmee nog ongezonder dan we aanvankelijk al dachten. Natuurlijk, de anti-oxidanten-theorie doet ons vaak stellen dat een glaasje wijn best goed kan zijn. Dat wordt niet tegengesproken, maar dit voordeel haalt het niet bij de nadelen ervan. Die nadelen op de kortetermijn zijn onder meer een versnelde hartslag na een of twee glaasjes. Wie meent dat je er beter op slaapt, komt bedrogen uit. Je slaapt dan misschien wel makkelijk in, maar vaak word je een paar uur later wakker en kom je moeilijker weer in slaap. Ook gaat je reactievermogen achteruit en kun je, als je meer en meer drinkt, een black-out krijgen. Het is de reden dat je je de volgende ochtend niets meer kan herinneren van die avond ervoor.
Op de langetermijn richt je je lever bij veel drinken flinke schade aan. De alcohol is ook nog eens kankerverwekkend. De kans op onder andere long-, darm- en borstkanker wordt er door verhoogd. En dan zijn er nog de kans op hart- en vaatziekten, verminderde vruchtbaarheid, hersenletsel en geheugenverlies.
Zeven liter pure alcohol per jaar
Ondanks al deze nadelen blijkt tachtig procent van de volwassen Nederlanders wel eens alcohol te drinken. Het gaat dan om 1,3 glas per dag. Zeven liter pure alcohol per jaar. Waarom we dan toch blijven drinken en de alcohol niet verbieden? Dat heeft een historische achtergrond. Wijn en bier werden in de Middeleeuwen al flink gedronken. In die tijd ging het zelfs om gemiddeld bijna een liter per dag per persoon. Zoals we nu water drinken, dronken ze toen het bier. Van water kon je in die tijd immers flink ziek worden. Het zal vol bacteriën. Nu bevatte dat Middeleeuwse bier minder alchohol, maar toch. De consumptie ervan legde mogelijk een bodem voor het geaccepteerde alcoholgebruik in het huidige dagelijkse leven. We worden er immers ook wat relaxter van en wie wil dat nou niet.
Er zijn uiteraard ook geheelonthouders, zoals dat heet. Van hen komt de strijd voor een verbod op alcoholverkoop, maar het is ze tot nu toe nooit gelukt. Wel zijn de accijnzen op alchohol regelmatig verhoogd en mag het onder jongeren die nog geen achttien zijn niet meer worden verkocht. En met een glas op achter het stuur, is tegenwoordig uit den boze, maar dat is niet altijd zo geweest. Ken je nog het spotje met de titel: glaasje op, laat je rijden? Daar is zelfs een lied over gemaakt. Daarentegen lijken er ook voorstanders van een gemakkelijkere omgang met alcohol zoals het schenken van een glaasje in winkels of bij de kapper.
Bron: NPO Focus